Nakládané okurky jsou velkou českou tradicí. Během letních měsíců si je připravuje každá druhá domácnost. Jejich výhodou je fakt, že vám vydrží až do zimy a poté za ně nejen ušetříte, ale také si pořádně pochutnáte. Proto vám dnes přinášíme recept na zajímavý salát do sklenice, který vám vydrží až do zimy. Poté jen sklenice vytáhnete a pochutnáte si na hotovém salátu plném vitamínů.
Co budete potřebovat?
Na nakládaný salát musíte mít po ruce hlavně čerstvou zeleninu. Okurky, cibule a červená paprika jsou základem, bez kterého se neobejdete. Poté přidáte klasický nálev s kořením a máte hotový jedinečný salát na zimu. Na základ potřebujete:
- polní okurky – 1 1/2 kg,
- cibule – 2 ks,
- červená paprika – 2 ks,
- sůl – 2 polévkové lžíce.
Na nálev:
- voda – 1 1/2 šálku,
- ocet – 2/3 šálku,
- cukr – 150 gramů,
- olej – 1/2 šálku,
- pálivá paprika – 2 čajové lžičky,
- uzená paprika – 1 čajová lžička,
- med – 2 polévkové lžíce.
Pracovní postup
Okurky důkladně opláchněte a odřízněte z nich konce. Poté je nakrájejte na silné plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Papriku také opláchněte, odstraňte zrníčka a nakrájejte ji na proužky. Veškerou zeleninu vložte do velké mísy a zasypte solí. Důkladně vše promíchejte a přitlačte rukou, aby pustila šťávu. Nechte hodinu odležet. Mezitím si připravte nálev. Smíchejte cukr, ocet, vodu, med, olej a paprikový prášek v hrnci a zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté ji nechte vychladnout.
Vychladlý nálev nalijte na připravenou zeleninu a vše důkladně promíchejte. Předem si musíte připravit také sterilizované sklenice a víčka. Nyní na ně přijde řada. Naplňte do nich zeleninu a zalijte ji připraveným lákem. Měla by kompletně pokrývat zeleninu. Jestli vám to nevyšlo a v některé sklenici je méně nálevu, můžete přidat čistou vodu. Sklenice uzavřete a zavařte jako u každé jiné zavařeniny. Máte hned několik možností, jak to udělat.
Zavařování bez vody
Sklenice můžete rozložit na hluboký plech tak, aby se nedotýkaly. Vložte je do studené trouby a nastavte teplotu 120 stupňů. Nechte je v troubě 20 minut od chvíle, kdy dosáhne nastavené teploty. Poté troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte sklenice vychladnout v troubě. Sklenice pevně uzavřete a otočte je dnem vzhůru na 12 hodin. Poté je skladujte na tmavém a chladném místě.
Zdroj: e-przepisykulinarne.pl