Okurkový salát ze sklenice je dokonalý na zimu

Reklama

Nakládané okurky jsou velkou českou tradicí. Během letních měsíců si je připravuje každá druhá domácnost. Jejich výhodou je fakt, že vám vydrží až do zimy a poté za ně nejen ušetříte, ale také si pořádně pochutnáte. Proto vám dnes přinášíme recept na zajímavý salát do sklenice, který vám vydrží až do zimy. Poté jen sklenice vytáhnete a pochutnáte si na hotovém salátu plném vitamínů.

Co budete potřebovat?

Na nakládaný salát musíte mít po ruce hlavně čerstvou zeleninu. Okurky, cibule a červená paprika jsou základem, bez kterého se neobejdete. Poté přidáte klasický nálev s kořením a máte hotový jedinečný salát na zimu. Na základ potřebujete:

  • polní okurky – 1 1/2 kg,
  • cibule – 2 ks,
  • červená paprika – 2 ks,
  • sůl – 2 polévkové lžíce.
Shutterstock

Na nálev:

  • voda – 1 1/2 šálku,
  • ocet – 2/3 šálku,
  • cukr – 150 gramů,
  • olej – 1/2 šálku,
  • pálivá paprika – 2 čajové lžičky,
  • uzená paprika – 1 čajová lžička,
  • med – 2 polévkové lžíce.

Pracovní postup

Reklama

Okurky důkladně opláchněte a odřízněte z nich konce. Poté je nakrájejte na silné plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Papriku také opláchněte, odstraňte zrníčka a nakrájejte ji na proužky. Veškerou zeleninu vložte do velké mísy a zasypte solí. Důkladně vše promíchejte a přitlačte rukou, aby pustila šťávu. Nechte hodinu odležet. Mezitím si připravte nálev. Smíchejte cukr, ocet, vodu, med, olej a paprikový prášek v hrnci a zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté ji nechte vychladnout.

Shutterstock

Vychladlý nálev nalijte na připravenou zeleninu a vše důkladně promíchejte. Předem si musíte připravit také sterilizované sklenice a víčka. Nyní na ně přijde řada. Naplňte do nich zeleninu a zalijte ji připraveným lákem. Měla by kompletně pokrývat zeleninu. Jestli vám to nevyšlo a v některé sklenici je méně nálevu, můžete přidat čistou vodu. Sklenice uzavřete a zavařte jako u každé jiné zavařeniny. Máte hned několik možností, jak to udělat.

Zavařování bez vody

Sklenice můžete rozložit na hluboký plech tak, aby se nedotýkaly. Vložte je do studené trouby a nastavte teplotu 120 stupňů. Nechte je v troubě 20 minut od chvíle, kdy dosáhne nastavené teploty. Poté troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte sklenice vychladnout v troubě. Sklenice pevně uzavřete a otočte je dnem vzhůru na 12 hodin. Poté je skladujte na tmavém a chladném místě.

Zdroj: e-przepisykulinarne.pl

Reklama