Hledáte-li novou bramborovou přílohu k masu a chcete zároveň i jednoduchou omáčku k tomu, vyzkoušejte dnešní recept. Neuvěříte, jak dobře chutnají pečené brambory se sýrem a smetanovou omáčkou. Možná bude příloha trochu tučnější, ale rozhodně si na ní pochutnáte. A užijete si brambory zase trochu jinak než obvykle. Jak si tuto přílohu připravit?
Brambory na všechny způsoby
Typicky česká zelenina se nachází v kuchyni každého z nás. Možná si často říkáte, že už ani nevíte, jakým způsobem brambory připravit. Naštěstí máte mnoho možností. Můžete je upéct, usmažit nebo uvařit a vždy budou chutnat skvěle. U dnešního receptu je skvělé, že u jejich přípravy nemusíte stát, škrábat je ani je složitě krájet jako u hranolek. Pečené brambory chutnají úžasně u každého masa a se sýrem si na nich pochutnáte ještě více.
Co budete potřebovat?
Pár jednoduchých ingrediencí se může během chvilky proměnit na jednu z nejlepších bramborových příloh, jaké jste kdy ochutnali. Jestli připravujete steak nebo jiný druh masa a potřebujete k němu i omáčku, tento recept se vám bude hodit. Navíc si pochutnáte na bramborách zase trochu jinak. Nebojte se experimentů a ochutnejte dnešní přílohu. Potřebujete jen:
- baby brambory – 1 kg,
- hustá smetana – 1 šálek,
- česnek – 2 stroužky,
- čerstvý tymián – 1 lžička,
- strouhaný sýr čedar – 1 šálek,
- strouhaný parmazán – ½ šálku,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- máslo – malé množství.
Pracovní postup
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a zatím ji dejte na stranu. Brambory důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, ale neškrábejte je. Každou z nich nakrájejte na plátky, ale spodní část každé z nich musí zůstat vcelku. Dávejte si pozor, abyste je neprořízli skrz. Takto připravené brambory vyskládejte do zapékací formy. Dochuťte je solí a pepřem podle chuti. Poté si můžete připravit jemnou omáčku.
V hrnci smíchejte smetanu, prolisovaný česnek a lístky tymiánu. Směs ohřejte na mírném ohni, ale nesmíte ji přivést k varu. Teplou směsí zalijte připravené brambory. Všechny brambory rovnoměrně zasypte nastrouhaným čedarem a poté nastrouhaným parmazánem. Formu zakryjte alobalem (nebo poklicí) a vložte do předehřáté trouby na 40 minut. Poté můžete brambory i s omáčkou použít jako přílohu k masu a pochutnat si na jedinečné chuti celého pokrmu. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: zefni.com