Pečené brambory v lahodné omáčce z trouby

Reklama

Hledáte-li novou bramborovou přílohu k masu a chcete zároveň i jednoduchou omáčku k tomu, vyzkoušejte dnešní recept. Neuvěříte, jak dobře chutnají pečené brambory se sýrem a smetanovou omáčkou. Možná bude příloha trochu tučnější, ale rozhodně si na ní pochutnáte. A užijete si brambory zase trochu jinak než obvykle. Jak si tuto přílohu připravit?

Brambory na všechny způsoby

Typicky česká zelenina se nachází v kuchyni každého z nás. Možná si často říkáte, že už ani nevíte, jakým způsobem brambory připravit. Naštěstí máte mnoho možností. Můžete je upéct, usmažit nebo uvařit a vždy budou chutnat skvěle. U dnešního receptu je skvělé, že u jejich přípravy nemusíte stát, škrábat je ani je složitě krájet jako u hranolek. Pečené brambory chutnají úžasně u každého masa a se sýrem si na nich pochutnáte ještě více.

Shutterstock

Co budete potřebovat?

Pár jednoduchých ingrediencí se může během chvilky proměnit na jednu z nejlepších bramborových příloh, jaké jste kdy ochutnali. Jestli připravujete steak nebo jiný druh masa a potřebujete k němu i omáčku, tento recept se vám bude hodit. Navíc si pochutnáte na bramborách zase trochu jinak. Nebojte se experimentů a ochutnejte dnešní přílohu. Potřebujete jen:

  • baby brambory – 1 kg,
  • hustá smetana – 1 šálek,
  • česnek – 2 stroužky,
  • čerstvý tymián – 1 lžička,
  • strouhaný sýr čedar – 1 šálek,
  • strouhaný parmazán – ½ šálku,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • máslo – malé množství.

Pracovní postup

Reklama

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a zatím ji dejte na stranu. Brambory důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, ale neškrábejte je. Každou z nich nakrájejte na plátky, ale spodní část každé z nich musí zůstat vcelku. Dávejte si pozor, abyste je neprořízli skrz. Takto připravené brambory vyskládejte do zapékací formy. Dochuťte je solí a pepřem podle chuti. Poté si můžete připravit jemnou omáčku.

Shutterstock

V hrnci smíchejte smetanu, prolisovaný česnek a lístky tymiánu. Směs ohřejte na mírném ohni, ale nesmíte ji přivést k varu. Teplou směsí zalijte připravené brambory. Všechny brambory rovnoměrně zasypte nastrouhaným čedarem a poté nastrouhaným parmazánem. Formu zakryjte alobalem (nebo poklicí) a vložte do předehřáté trouby na 40 minut. Poté můžete brambory i s omáčkou použít jako přílohu k masu a pochutnat si na jedinečné chuti celého pokrmu. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: zefni.com

Reklama