Čeští turisté se při nákupech v italských supermarketech nestačí divit. Nejde jen o to, kolik stojí rajčata nebo okurky. Zarážející je hlavně původ potravin – zatímco v Itálii zákazníci sází na domácí sklizeň, u nás převažuje import. V následujícím článku se podíváme na zkušenosti českých dovolenkářů, názory ekonomů i důvody, proč u nás jíme zeleninu z druhého konce Evropy, a přitom za ni platíme víc než Italové za vlastní. Jak je možné, že květák z Itálie je levnější než ten v českém supermarketu? A proč to tak zůstává?
Rajčatový ráj za hubičku
Pan Martin, který trávil dovolenou na severu Itálie, se rozhodl navštívit místní obchod a nestačil se divit. „Všude samá rajčata,“ komentoval situaci mezi regály, kde si mohl vybírat z desítek druhů krásných červených plodů. Nakoupil koktejlová rajčata za 1,98 eura a velká za 2,18 eura za kilo, tedy ceny, o kterých si v Česku můžeme nechat zdát. I když i u nás rajčata vypadají hezky, jejich cenovka bývá podstatně vyšší.
Zelenina s nálepkou Made in Italy
Zatímco české regály přetékají produktem ze zahraničí – španělská rajčata, čínský česnek, nizozemská brokolice nebo polské brambory – v Itálii naopak kraluje domácí produkce. „Na všem je napsáno ‚Vyrobeno v Itálii‘,“ poznamenal Martin. Nejde přitom jen o zeleninu, ale i o víno, bylinky, saláty či mrkev. Italský zákazník tak má k dispozici čerstvé, domácí produkty, které nemusí cestovat přes půl Evropy, aby se dostaly na talíř.
Na jihu Itálie ještě levněji
Ještě zajímavější zkušenosti přivezl pan Jaromír ze Sicílie. Tamní ceny považuje za téměř směšné. „Žena nejí maso, takže tu ušetříme. V Čechách tedy zas tak moc ne, protože zelenina je drahá, ale na Sicílii byla za směšné ceny,“ uvedl. Půl kila nektarinek pořídil za 0,88 eura, dvě okurky za necelé euro. I v tomto případě šlo o plody vypěstované v Itálii. Proč se tedy u nás stále prodává převážně zahraniční zboží?
Klesající soběstačnost Česka
Zatímco v roce 1996 jsme si sami vyprodukovali přes 95 % potravin, v roce 2023 to bylo jen 78 %. Tato čísla potvrzují, že Česko se od domácí výroby vzdaluje, zatímco jiné státy jako Itálie se snaží držet opak. A důsledky jsou patrné i v peněženkách běžných lidí. Ital kupuje vlastní zeleninu levněji než Čech dovozovou. A přitom obě země patří do jednoho společného evropského trhu.
Dotace rozdávané nerovnoměrně
Na vině podle ekonomů nejsou jen klimatické podmínky. Jak upozorňuje ekonom Vladimír Pikora, rozdíl je i v tom, jak jednotlivé státy dokážou čerpat evropské dotace. „Italové směřují ty dotace na jiné věci a sami mají ještě své národní dotace, které směřují třeba do toho, aby se česká zvířata vyvážela do Itálie, tam se bourala, a pak se tam, na místě, udělalo to, co má nejvyšší přidanou hodnotu,“ vysvětlil. Takto se z českého masa stává „italská“ šunka.
Češi dostávají málo, Maďaři víc
Z údajů Evropské unie vyplývá, že Česko obdrželo v roce 2021 na zemědělské dotace 852,3 milionu eur. Maďarsko, které si udržuje vysokou zemědělskou výkonnost, ale dostalo přes 1,2 miliardy. A největší peníze šly do Francie (6,8 miliardy) a Španělska (5 miliard). Češi navíc dostávají jedny z nejnižších částek na hektar. To je důvod, proč jsou naši zemědělci v nevýhodě a proč obchodní řetězce raději sáhnou po levnějších dovozech.
Nadnárodní řetězce a dvojí metr
Ekonom Pikora upozorňuje i na další problém: rozdílný přístup obchodních řetězců. „Mají pocit, že ti Češi snědí cokoliv. A ještě jim dají vyšší cenu, protože v Čechách není taková konkurence,“ tvrdí. Výsledkem je, že v tuzemských supermarketech najdeme méně kvalitní a zároveň dražší potraviny než v sousedních zemích. A zákazník je ten, kdo to všechno zaplatí.
Nechceme soběstačnost, ale férový trh
Pikora považuje potravinovou soběstačnost v rámci společného evropského trhu za méně podstatnou. „Otázkou je, jestli ten jednotný trh opravdu máme,“ dodal. Češi by podle něj nemuseli konkurovat Italům u rajčat, kde mají výhodu slunce, ale rozhodně by mohli nabízet domácí produkty za lepší ceny, kdyby neexistovala tak velká dotační propast. „Máme špatné vyjednavače, kteří dostanou peníze do své kapsy a pak už nemají důvod se víc starat,“ uzavřel s hořkostí Pikora.
Zdroj: ParlamentníListy.cz