Piškotové „krtinky“, které provoní váš dům díky jejích náplni

Tyto svěží a jemné zákusky s vůní citrusů jsou ideální pro každou příležitost. Spojení vláčného korpusu, osvěžující pomerančové šťávy a nadýchané šlehačky vytváří harmonii chutí, kterou si zamilujete. Snadná příprava a elegantní vzhled z nich dělají perfektní dezert na rodinné oslavy i odpolední posezení s přáteli.

Reklama

Ingredience:

  • Vejce: 3 kusy
  • Cukr krupice: 120 g
  • Vanilkový cukr: 1 balení
  • Rostlinný olej: 120 ml
  • Mléko: 120 ml
  • Hladká mouka: 200 g
  • Prášek do pečiva: 12 g
  • Citronová kůra: z 1 citronu
  • Citronová šťáva: 1 lžíce
  • Pomerančová šťáva: 200 ml (rozdělit na 2× 100 ml)
  • Slazená smetana ke šlehání: 200 ml
Shutterstock

Postup:

Příprava těsta a pečení:

  1. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne lehká pěna.
  2. Postupně přidejte mléko a olej a dobře promíchejte.
  3. Do směsi prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.
  4. Těsto nalijte na plech (40×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 minut. Korpus nechte vychladnout.

Tvarování a ochucení:

  1. Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka nebo skleničky. Zbytky korpusu rozdrobte na drobno a uchovejte stranou.
  2. Každé vykrojené kolečko pokapejte 100 ml pomerančové šťávy.
Shutterstock

Šlehačkový krém:

  1. Slazenou smetanu vyšlehejte do pevné konzistence. Pokud není dostatečně sladká, můžete přidat moučkový cukr dle chuti.
  2. Do vyšlehané smetany postupně zašlehejte zbývajících 100 ml pomerančové šťávy. Hotovou šlehačku přendejte do cukrářského sáčku.

Dokončení zákusků:

  1. Na každé kolečko naneste šlehačku a její povrch posypte rozdrceným korpusem.
  2. Před podáváním zákusky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
Reklama