Plněné papriky patří k oblíbeným jídlům nejen u nás ale i u našich jižních sousedů. Připravit je není náročné, ale vyžaduje to kuchařskou zručnost a zejména dobré chuťové pohárky. Připravte si je podle tohoto originálního maďarského receptu a nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 cibuli
- 200 g rýže
- sůl a pepř dle chuti
- 120 g rajčatového protlaku
- 1 litr vody (přibližně)
- 1 lžičku moučkového cukru
- 4 lžičky hrubé mouky
- 4 PL slunečnicového oleje
- 4-5 středně velkých paprik
- 1 lžičku mleté červené papriky
Jak na to?
Celé papriky omyjte, osušte, odkrojte vrch od stonku a vydlabejte zrníčka. Připravené papriky odložte stranou a připravte si masovou nádivku. Cibuli nasekejte nadrobno, přidejte mleté maso, propláchněte rýži, vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte. Směs natěsno naplňte do vydlabaných paprik a z masové směsi, která Vám zůstala, vyrobte kuličky.
Omáčku začněte připravovat z jíšky, kterou si udělejte z mouky a oleje, přidejte červenou mletou papriku a nakonec zalijte rajčatovým protlakem. Zamíchejte a zalijte cca 2-3 sklenicemi vody a osolte. Čím více vody přidáte, tím bude omáčky méně, protože rýže ji absorbuje. Když se omáčka trochu zahřeje, přidejte do ní naplněné papriky a masové kuličky, a vařte. Postupně přidávejte po sklenicích vodu, ale jen tolik, aby byla omáčka stále hustá, nesmí se z ní stát polévka. Papriky v omáčce vařte přibližně hodinu, pak ochutnejte kousek z masové kulky a pokud je rýže měkká, omáčku dochuťte a odstavte.
Pozor, při vaření plněné papriky byste obsah hrnce neměli míchat, jinak se Vám mohou masové kuličky rozpadnout.
Přejeme dobrou chuť!