Takzvané fermentované potraviny jsou nejenom skvělou lahůdkou, ale také cestou, jak si udržet dokonalé zdraví. To této skupiny potravin nepatří jenom známé kyselé okurky. Je to třeba i nakládané zelí nebo další zelenina, stejně jako může jít i o jogurty, či kysané nápoje. Obecně je toto všechno známo jako pomocník pro lepší imunitu, jelikož kysané produkty prospívají našim střevům. Tím ale jejich klady nekončí.
Ideální i pro duševní zdraví
Nejenom fyzické zdraví je tím, na co mají fermentované potraviny vliv. Zapomínat nelze také na zdraví psychické. Tedy duševní. I tady se ukazuje jasné spojitost. Pravidelná konzumace daných potravin povede k tomu, že mohou být zmírněny problémy s neurotismem, stejně jako mohou být zmírněny i problémy z úzkostí. Samozřejmostí je i navození celkové psychické pohody a dobré nálady.
Potvrzeno studií
Vše bylo potvrzeno také studií, která zkoumala vliv fermentovaných potravin na 700 vysokoškolských studenů. Ti, kteří si tyto potraviny museli v rámci studie dopřávat každý den, vykazovali o mnoho méně příznaků sociální úzkosti. V tu chvíli se také potvrdilo, že v lidském těle skutečně funguje jakýsi vztah, který propojuje žaludek, střeva a také mozek. Látky obsažené ve fermentovaných potravinách tak prospívají lidskému zdraví po fyzické, ale i psychické stránce.
Zdravé bakterie
Důvodem prospěšnosti kysaných potravin jsou hlavně zdravé bakterie, které našemu tělu nijak neubližují, ale naopak mu prospívají. To bylo v minulosti prokázáno i na testech s využitím zvířat, kde došlo k potvrzení, že takzvaná probiotika dokážou pozitivně ovlivňovat depresivní nebo úzkostné stavy.
Přírodní antidepresiva
Tato zjištění by mohla znamenat průlom v oblasti duševního zdraví. Řadě lidí by tak mohly být konečně vysazeny chemické léky, které mohou nahradit fermentované potraviny. Ty nemají žádné vedlejší účinky, skvěle chutnají, a navíc dokážou výrazně prospět také imunitě lidského těla. Skvělý kombinace.