Pařížský salát. Lahůdka, která se hodí na chlebíčky, nebo jenom tak s rohlíkem. Jídlo, které jedla dělnická třída, ale i ředitelé. Pokud jste na něj v poslední době dostali chuť, jistě vás zklamalo to, že jeho kvalita a chuť nejsou jako kdysi. I když jste vyzkoušeli desítky lahůdkářství, jistě to nebylo ono. Jak z toho ven? Zkuste recept na pařížský salát podle normy ČSN. Ten chutná tak, jak si pamatujete.
Jaké ingredience budete potřebovat?
Daný seznam ingrediencí je třeba bezpodmínečně dodržet. I když se to nezdá, vynechání jedné se může na chuti skutečně negativně podepsat. A to stejné platí i o množství. To je vyzkoušené a zapsané. A bylo také používané po celé zemi. Neimprovizujte, ale dodržujte normu ČSN. A co si připravit?
- 200 g měkkého salámu
- 150 g majonézy
- 90 g kyselých okurek
- 30 g hrášku
- 13 g cibule
- 10 g plnotučné hořčice
- 5 g cukru krupice
- 5 g soli
- 4 g worcesteru
- 2,5 g octa
- 1 špetka pepře
Dodržte i správný postup přípravy
Jak pařížský salát připravit, když máte všechny potřebné ingredience? Už to není nijak velká věda, jelikož stačí jenom krájet a míchat. Začněte cibulí a tu nakrájejte na velmi drobné kousky. Potom ji propláchněte vařící vodou, čímž eliminujete její hořknutí. Dále nakrájejte salám, kyselou okurkou vše promíchejte v míse se všemi ostatními ingrediencemi.
Pokud jde o majonézu, tak můžete použít tu kupovanou, ale když zhotovíte domácí, rozhodně to prospěje chuti. Její příprava není nic složitého. Stačí vejce, olej a trochu pepře a citronové šťávy.
Nechte ho uležet
Důležitou součástí technologického postupu je i to, že byste měli nechat salát uležet. Nejméně pár hodin, díky čemuž se složky mnohem lépe propojí. Pokud ho necháte do druhého dne a až potom ho ochutnáte, rozhodně neuděláte chybu. A potom nezapomeňte na čerstvý křupavý rohlík a s ním se můžete pustit do první ochutnávky. Co říkáte, chutná stejně, je to tak?