Pěstujete domácí česnek a chcete, aby vám vydržel po zbytek roku voňavý, čerstvý a jako čerstvý? Všichni pěstitelé ví, že při správném skladování domácí zeleniny vám vydrží až do další sezóny. Musíte ale vědět, jak na to. U česneku stačí šest jednoduchých kroků a už nikdy nebudete muset řešit nákup česneku v obchodě. Potřebovat k tomu budete:
- čerstvou sklizeň domácího česneku,
- svíčku,
- skleněnou nádobu o objemu 3 litry,
- popel ze dřeva.
Příprava na prvním místě
Jako první si připravte česnek a najděte suché, vzdušné místo, kam ho budete moci rozložit. Jako první totiž musí velmi dobře proschnout. Až poté s ním můžete pracovat dál. Následně odstraňte vrchní vrstvu a odřízněte kořen i stonek. Získáte tak čistý plod česneku. Po těchto dvou krocích se můžete přesunout k další fázi, kterou je třídění.
Česnek musíte roztřídit do tří skupin podle jeho vzhledu. Do první dejte kusy, které už praskly a oddělují se jim jednotlivé stroužky. Ty musíte použít jako první. Do druhé skupiny patří ty, které mají nějaké jiné vady a použijte ho jako druhý. A nakonec ten, který bude naprosto zdravý, můžete uskladnit a konzumovat ho jako poslední.
Připravte se a upalte je
Připravte si svíčku se zapalovačem a pusťte se do dalšího očištění. Zdravý česnek dejte nad svíčku a opalte ze všech hlaviček kořeny, které tam zbyly. Tímto způsobem ho zapečetíte a ochráníte ho před možnými viry a plísněmi, které by do něj mohli proniknout. Díky tomu zdravé kousky vydrží až do příští sezóny a nebudete si muset dělat starosti se ztrátou zdravých plodů.
Pátým krokem je naskládání do nádoby. Na dno sterilované nádoby dejte lžíci suchého popela a asi do poloviny naskládejte hlavičky česneku. Nasypte lžíci popela, protřepejte a naskládejte další česnek až po povrch. Poté znovu nasypte lžíci popela a protřepejte. Posledním krokem je umístění takto připravených nádob na suché a chladné místo.