Mnoho žen, které doma pravidelně vaří, má svůj oblíbený recept na občerstvení ze zeleniny. Dnes jsou na programu hlavně cukety, které jsou velmi oblíbené hlavně při letním grilování, protože je stačí jen okořenit, položit na gril a za chvíli máte skvělou pochoutku. Dnes si ale připravte zeleninu, která se vám bude hodit hlavně na zimní dny.
Budete připraveni na zimu a zpracujete spoustu zeleniny
Jestli nemáte tipy, jak zpracovat letní zeleninu, můžete se inspirovat. Pokud ji naložíte, můžete si být jisti, že v zimě jako když najdete. Na cuketové občerstvení budete potřebovat:
- 3 kg cukety
- 2 kg paprik
- 1 sklenici cukru
- 4 lžíce soli
- 2 kg rajčat
- 100 ml octa
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 svazek petržele
- 0,5 kg cibule
- 5 stroužků česneku
Nejdříve si oloupejte papriky, které následně nakrájejte na plátky. Rajčata nakrájejte na kostky, cibule stačí na čtvrtky, ale nezapomeňte také oloupat. K nakrájené zelenině přidejte česnek a petržel, které nasekejte na co nejmenší kousky. Celou směs dejte do pánve.
Cuketu přidejte až jako poslední
Cuketu si umyjte a nakrájejte na malé kousky, přidejte do pyré a nezapomeňte na koření – sůl a pepř – a rostlinný olej. Pánev nebo hrnec dejte na oheň a vařte asi 30 minut. Ke konci vaření přidejte ocet, promíchejte směs a dejte do sterilizovaných sklenic nebo jiných nádob, které jdou dobře uzavřít víčky.
Nakonec sklenice otočte dnem vzhůru, zabalte do teplé deky nebo ručníku a nechte vychladnout. Naloženou zeleninu můžete použít k vařeným bramborám, kaši nebo těstovinám. Má totiž lahodnou chuť, které neodoláte. A nebudete potřebovat ani tolik oblíbené maso. Navíc směs můžete darovat po malých skleničkách například učitelkám ve školce. Bude to ručně dělaný dárek, kterým žádná nepohrdne, a jedlé maličkosti jsou velmi oblíbené. Zkuste to, příprava není náročná a z domácí zeleninové směsi se můžete těšit celou zimu.