Rajčata patří mezi základní druhy zeleniny, které má v kuchyni každý z nás. Obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů, takže bychom je měli jíst pravidelně. Jestli si je pěstujete na balkonu, terase nebo zahradě, jistě je chcete zpracovat všechny. Máte-li přebytek rajčat, můžete si z nich připravit rajčatový prášek, který lze využít při vaření po celý rok. Jak to udělat?
Co s přebytky rajčat?
Zemědělci se velmi často potýkají s nadměrnou sklizní, kdy jim hodně plodů zůstává bez užitku. To samé se může stát i vám doma, jestli máte hodně keřů a budete mít velkou úrodu, můžete využít tento trik pro jejich zpracování. Jde o velmi zajímavou možnost, jak zpracovat domácí zeleninu a zpracovat velké množství plodin tak, abyste je mohli používat po celý rok. S rajčatovým práškem tento problém vyřešíte a získáte velmi dobré koření do svého jídla.
Vyrobte si domácí rajčatový prášek
Na prášek vyberte nejlepší rajčata a opláchněte je. Nakrájejte je na plátky (ideálně na stejné velké kousky). Použijte sušičku potravin, troubu nebo jednoduše plech a slunce a kousky zeleniny usušte. Až bude všechna tekutina pryč, rozemelte všechny kousky na prášek pomocí mlýnku na kávu nebo mixéru. Prášek přesuňte do hermeticky uzavíratelné nádoby, aby se k němu nedostala žádná vlhkost během následujících měsíců. A potom si můžete užívat tohoto netradičního produktu.
Jak prášek používat?
Prášek můžete používat do omáček a polévek místo rajčatového protlaku. Přidat ho lze také do pomazánek nebo jako koření na maso, drůbež i zeleninu. Snadno s ním oživíte chuť domácího chleba nebo salátové dresinky, které přidají velmi zajímavou chuťovou vrstvu. Marináda na maso, tofu nebo zeleninu bude chutnat mnohem lépe, když přidáte špetku rajčatového prášku. A nakonec ho můžete použít také na popcorn, chipsy nebo pražené oříšky.
Zdroj: sharingideas.me