Jestli-že patříte k těm co se na velikonoce bez nádivky neobejdou, tak určitě vyzkoušejte tento skvělý recept. Záleží na Vás zda ji připravíte samostatně nebo jako náplň do kuřete.
Dříve se nádivka připravovala bez pečiva. Šlo o hustou kaši, do které se přidávalo různé maso, bylinky a vejce. Kromě mladých kopřiv nesměl chybět v nádivce openec nebo kundrlátek. Jedná se o bylinky s modrofialovými kvítky. V obchodě ji běžně nekoupíte, ale je dost možné že ji můžete najít na louce.
Co je potřeba na nádivku ( pro 4 osoby )
300g vařeného uzeného bůčku
8 rohlíků
6vajec
200 ml mléka
hrst mladých kopřiv
hrst rukoly
1 lžíci másla
3 lžíce oleje
špetka muškátového ořišku
sůl, pepř
1 lžíce pažitky
Postup:
Rohlíky si nakrájíte na menší kousky a zalijete mlékem s rozšlehanými žloutky.( z bílků si ušlehejte sníh )
Uzené maso nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi. Přidejte nasekané bylinky.
Bylinkovou směs s masem vmíchejte k namočenému pečivu, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
Nakonec přimícháme sníh z bílků. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte nádivku.
Pečte přibližně 40 minut na 180°C.
Tip Uzený bůček můžete nahradit kuřecím mase. A místo rohlíků dát toustový chléb.