Již víte, brokolice patří do zdravé rostlinné stravy, ale tato křupavá zelenina dokáže poskytnout ještě větší wellness podporu, pokud ji připravíte určitým způsobem. Je proto dobré naučit se brokolici zařadit do Vaší stravy, a tím využívat naplno všech výživových výhod brokolice. Co více, pár nových tipů pro zdravou večeři určitě oceníte!
Výživové statistiky
Velikost dávky: 1 kelímek brokolicových růžiček
- 20 kalorií
- 3,6 g sacharidů (1% hmotnostních)
- 2,1 g proteinu (4% DV)
- 2130 IU vitamínu A (43% DV)
- 0,113 mg vitamínu B6 (6% DV)
- 66,2 mg vitamínu C (110% DV)
- 34 mg vápníku (3%)
- 0,62 mg železa (3% DV)
- 17,75 mg hořčíku (4% DV)
- 46,86 mg fosforu (5% DV)
- 23,75 mg draslíku (5% DV)
Jaké jsou zdravotní přínosy brokolice?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Zelenina, jako je brokolice, patří do rostlinného rodu Brassica, obsahuje množství látek podporujících zdraví a potenciálně silné látky phytosyntézy. Všechny tyto živiny pak přispívají k:
- Ochraně před poškozením buněk: Brokolice obsahuje glukosinoláty a vitamín C, u nichž bylo prokázáno, že bojují proti oxidačnímu stresu.
- Zlepšení hladiny cukru v krvi: Brokolice obsahuje sulforafan, který pomáhá inhibovat tvorbu glukózy a zlepšit glukózu.
- Snížení rizika rakoviny: Diety bohaté na křupavé druhy zeleniny, včetně brokolice, pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny v mnoha tkáních, včetně plic, prsou a prostaty.
Jsou růžičky brokolice lepší než její stonky?
Kromě toho, že jsou vláknité a chutné, mohou růžičky brokolice obsahovat více živin než stonky. Studie prokázala, že růžičky brokolice mají nejvyšší podíl bioaktivních látek ve srovnání s brokolicovými stonky. Růžičky tedy poskytují dvakrát až třikrát více zdravých glukosinolátů a asi dvakrát tolik polyfenolů ve srovnání se stonky. Vzhledem k tomu, že vyhozením stonků se zbavíte asi poloviny celé brokolicové hlavy, je dobré stonky nakrájet a přidat je do vaření také!
Můžu jíst syrovou brokolici? A jak ji mám připravit?
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Syrová, nebo dušená brokolice je zpravidla tou nejlepší. Vařená brokolice uchovává pouze 40 % fenolického obsahu syrové zeleniny. Zkuste přidat nevařenou brokolici do salátu, nebo ji jen lehce poduste a zakápněte olivovým olejem. Také vitamín C a glukosinoláty v brokolici jsou ve vodě rozpustné, díky čemuž není zcela ideální brokolici vařit. Chcete-li zachovat obsah vitamínu C, udržujte brokolici v ledničce.
Hledáte nějaké zdravé recepty s brokolicí?
Zkuste čtyři naše oblíbené!
- Pečený losos s křupavými bramborami a brokolicí
- Mísa s quinoou, brokolicí a italskou klobáskou
- Mahoganské kuřecí maso s brokolicí
- Pečená brokolicová polévka