Vejce natvrdo jsou oblíbenou pochoutkou na chlebíčcích, v salátech i s omáčkou. Někdy se kolem žloutku objeví tmavý kruh, který nás může vyděsit. Možná kvůli tomu dokonce vejce vůbec nechcete jíst, protože vypadá nebezpečně. Pravdou je, že si na vejci můžete klidně pochutnat. Nejde o problém, u kterého byste riskovali své zdraví. Podívejme se, proč se tmavý kruh tvoří a jak tomu předcházet.
Příčina tmavého kruhu na žloutku
Tmavá část se na vaječném žloutku objevuje kvůli chemické reakci mezi železem a sírou. Jakmile necháte vejce příliš dlouho ve vroucí vodě, nastane tato chemická reakce. Železo ze žloutku se totiž spojí se sírou z bílku. Naštěstí na tom není nic škodlivého. Vajíčko jen nevypadá vůbec hezky. Jestli ho chcete použít na chlebíčky nebo do salátu, měli byste se naučit, jak se této situaci vyhnout. Díky tomu budete mít vždy nádherná vejce bez zeleného nebo šedého kruhu.

Správný postup při vaření vajec natvrdo
Vejce vložte do 3-5 centimetrů studené vody. Zahřívejte vodu na střední teplotu a ve chvíli, kdy začne voda hodně vřít, vypněte sporák. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vajíčka ve vodě po dobu 9 minut pro trochu krémový žloutek nebo po dobu 12 minut pro dokonalé vejce natvrdo. Poté je přesuňte do misky s ledovou vodou a po 5 minutách z nich můžete oloupat skořápku. Pro nejlepší výsledky nepoužívejte zcela čerstvá vejce. Mnohem lepší jsou, když jsou stará 5-7 dnů.

Jak uvařená vejce skladovat?
Pokud je necháte ve skořápce, můžete je nechat v lednici až 1 týden. Bez skořápky vám vydrží pouze 2-3 dny. Díky tomu, že vám vydrží pár dní, můžete si jich uvařit více a použít je hned několika způsoby v různých jídlech. Při použití je můžete nastrouhat na toust, rozmačkat je do vaječné pomazánky společně s majonézou nebo si je nakrájet do sendvičů či wrapů. Stejně dobře chutnají také s koprovou omáčkou, kde je můžete nechat vcelku a ihned podávat.
Zdroj: chef.panelaeletrica.com