Punčové řezy – retro dezert, který si zamilujete znovu

Punčové řezy patří mezi dezerty, které zná snad každý. Vrací nás do dob, kdy cukrárny voněly rumem, marmeládou a piškotem. Dnes se k nim mnozí vrací s lehkou nostalgií – a právě proto si zaslouží své místo i na vašem stole. Navíc, když si je připravíte doma, chutnají mnohem lépe než kupované.

Reklama

Ingredience na punčové řezy (cca 20 kousků):

Na piškot:

  • 6 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • potravinářské barvivo (červené nebo růžové – volitelné)

Na punčový sirup:

  • 150 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml rumu (nebo punčové esence dle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • pár kapek červeného barviva (pro typickou barvu)

Na promazání:

  • meruňková nebo rybízová marmeláda

Na polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce horké vody
  • citronová šťáva podle chuti
  • potravinářské barvivo (volitelné)

Postup přípravy:

  1. Připravíme piškot:
    Vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a promícháme. Těsto rozdělíme na tři části – jednu můžeme obarvit na růžovo, aby byl efekt vrstvení výraznější.
  2. Upečeme korpusy:
    Každou část upečeme zvlášť v menší obdélníkové formě (např. 30×20 cm) při 170 °C asi 10–12 minut. Necháme vychladnout.
  3. Připravíme punčový sirup:
    Vodu, cukr a vanilkový cukr přivedeme k varu. Odstavíme, vmícháme rum, citronovou šťávu a případně barvivo. Necháme vychladnout.
  4. Sestavení řezů:
    První korpus potřeme marmeládou, přiklopíme druhým (růžovým) a ten důkladně pokapeme punčovým sirupem. Přiklopíme třetím korpusem a lehce zatížíme. Necháme několik hodin (nejlépe přes noc) v lednici.
  5. Poleva:
    Z moučkového cukru, vody a citronové šťávy vyšleháme hladkou polevu. Můžeme přibarvit. Nalijeme na povrch, rozetřeme a necháme ztuhnout.
  6. Kr cutting a servírování:
    Nakrájíme ostrým nožem na kostky nebo řezy. Každý kousek je barevný, šťavnatý a krásně voní punčem.

Tipy navíc:

  • Místo rumu lze použít punčovou nebo višňovou esenci – vhodné i pro děti.
  • Pro slavnostnější vzhled přidejte mezi vrstvy máslový krém.
  • Řezy vydrží v lednici až 4 dny – chutnají čím dál lépe.
Reklama