Punčové řezy patří mezi dezerty, které zná snad každý. Vrací nás do dob, kdy cukrárny voněly rumem, marmeládou a piškotem. Dnes se k nim mnozí vrací s lehkou nostalgií – a právě proto si zaslouží své místo i na vašem stole. Navíc, když si je připravíte doma, chutnají mnohem lépe než kupované.
Reklama
Ingredience na punčové řezy (cca 20 kousků):
Na piškot:
- 6 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce oleje
- potravinářské barvivo (červené nebo růžové – volitelné)
Na punčový sirup:
- 150 ml vody
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml rumu (nebo punčové esence dle chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy
- pár kapek červeného barviva (pro typickou barvu)
Na promazání:
- meruňková nebo rybízová marmeláda
Na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce horké vody
- citronová šťáva podle chuti
- potravinářské barvivo (volitelné)
Postup přípravy:
- Připravíme piškot:
Vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a promícháme. Těsto rozdělíme na tři části – jednu můžeme obarvit na růžovo, aby byl efekt vrstvení výraznější. - Upečeme korpusy:
Každou část upečeme zvlášť v menší obdélníkové formě (např. 30×20 cm) při 170 °C asi 10–12 minut. Necháme vychladnout. - Připravíme punčový sirup:
Vodu, cukr a vanilkový cukr přivedeme k varu. Odstavíme, vmícháme rum, citronovou šťávu a případně barvivo. Necháme vychladnout. - Sestavení řezů:
První korpus potřeme marmeládou, přiklopíme druhým (růžovým) a ten důkladně pokapeme punčovým sirupem. Přiklopíme třetím korpusem a lehce zatížíme. Necháme několik hodin (nejlépe přes noc) v lednici. - Poleva:
Z moučkového cukru, vody a citronové šťávy vyšleháme hladkou polevu. Můžeme přibarvit. Nalijeme na povrch, rozetřeme a necháme ztuhnout. - Kr cutting a servírování:
Nakrájíme ostrým nožem na kostky nebo řezy. Každý kousek je barevný, šťavnatý a krásně voní punčem.
Tipy navíc:
- Místo rumu lze použít punčovou nebo višňovou esenci – vhodné i pro děti.
- Pro slavnostnější vzhled přidejte mezi vrstvy máslový krém.
- Řezy vydrží v lednici až 4 dny – chutnají čím dál lépe.
Reklama