Některé recepty putují z ruky do ruky. Tradují se z rodiny do rodiny a tímto způsobem přecházejí i z rodných zemí do sousedních. Domácí okurky jsou jedním z nich. Každá hospodyně má vlastní recept, ale ráda ho posune sousedce, kamarádce či sestře a ta jí na oplátku dá vyzkoušet ten svůj. Takto se k nám dostal i recept na nakládané okurky. Nebudete věřit, co jíte. Jsou prostě fantastické!
Co budete potřebovat
- 1 kg okurek
- 2 PL soli
- 1 l vody
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 menší petržel
- 1 chilli papričku
- 1 stonek čerstvé bazalky
- 1 stonek kopru
- špetku sušeného chilli
- 2 libovolné kousky celeru
- 4-5 rybízových listů
- 2 listy kopřivy
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Do hrnce dejte sevřít vodu, přidejte celou petržel a bobkové listy. Vodu přiveďte do varu. Nechte vychladit. Pokud nechcete použít petržel, nemusíte vařit nic. Jednoduše zalijte bobkový list vodou a vlijte do sklenice k okurkám.
Okurky omyjte, umístěte do mísy, ve které je nasolte. Nechte nasolené okurky odstát a mezitím si připravte všechno zelené. Nařežte si byliny na menší kousky, pokud možno, dávejte okurky do velkého poháru, nemusíte je řezat. Přidejte je k okurkám a protlačte česnek. Celer si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k zelenině. Přidejte chilli a celou zeleninovou směs poprašte trochou pikantního koření. Pokud chcete, aby se chutě pořádně spojily a okurky byly voňavé, nechte je při pokojové teplotě zakryté a zalité vodou 1 den.
Potom je jednoduše napěchujte do sklenic, zalijte slanou vodou, v níž se lúhovali a uzavřete. Jsou vynikající jako salát, ale i jako příloha, protože nejsou kyselé. Rozhodně nejlepší jsou však s grilovaným masem.
Přejeme dobrou chuť!