Recepty našich babiček se někdy přeceňují, ale stále si je můžete vychutnat. Jejich velkou výhodou je cena. Dříve neměli lidé tolik peněz ani přístup k exotickým surovinám. Proto v nich najdete jen základní a velmi levné ingredience. To vám i v dnešní době může hodně pomoci s rodinným rozpočtem. A zároveň si pochutnáte na velmi tradičním jídle.
Co budete potřebovat?
Na samotné knedlíčky vám stačí jen základní suroviny, které máte neustále doma. K tomu přidejte vynikající houbovou omáčku. Ke knedlíkům se dokonale hodí, doplňuje jejich chuť a navíc si pochutnáte na zdravých houbách. Příprava obojího je velmi jednoduchá a zvládne to i začátečník. Jen si musíte správně upravit houby, abyste si vážně pochutnali. Na knedlíky potřebujete:
- brambory – 1 kg,
- pšeničná mouka – ¾ šálku,
- mléko – ½ sklenice,
- vejce – 1 ks,
- bramborová mouka – 1 lžíce,
- sůl – podle chuti.
Na omáčku:
- čerstvé houby – 500 gramů,
- vývar – pár lžic,
- máslo – 3 lžíce,
- olivový olej – 2 lžíce,
- petržel – 2 lžíce,
- česnek – 2 stroužky,
- smetana ke šlehání (33 %) – ½ šálku,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti
Pracovní postup
Brambory oškrábejte a vložte do hrnce. Zalijte je mlékem a přidejte tolik vody, abyste brambory zakryli. Vařte je, dokud nebudou měkké. Uvařené brambory vyndejte z vody a nechte vychladnout. Přidejte bramborovou mouku, pšeničnou mouku, rozšlehané vejce a sůl. Všechno důkladně promíchejte. Těsto položte na pomoučenou desku, udělejte z něj váleček a nakrájejte na stejně velké kousky. Vložte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Nechte je vyplavat na povrch a vařte další 2 minuty. Sceďte je a podávejte s omáčkou.
Na omáčku očistěte, omyjte a nakrájejte houby. Cibuli oloupejte a nakrájejte. V pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a másla. Přidejte cibuli a orestujte ji. Přidejte prolisovaný česnek a minutu restujte. Přidejte vývar, přiveďte ho k varu a na prudkém ohni vařte další minutu. Přidejte houby, druhou polovinu olivového oleje a másla. Vařte asi 7 minut, zalijte smetanou a vařte dalších pár minut. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem a čerstvou petrželkou.