Recept na cuketovou polévku, aneb lahůdka, když nevíte s cuketou

Cuketová polévka je skvělým způsobem, jak využít sezónní cukety a připravit chutný a zdravý pokrm. Tento recept kombinuje jemnost cukety s bohatostí smetany a sýra, doplněné aromatickými bylinkami. Následujte náš podrobný návod a vychutnejte si dokonalou cuketovou polévku.

Ingredience

  • Olivový olej panenský: 60 ml
  • Česnek: 1 polévková lžíce, nadrobno nasekaný
  • Bazalka: 1 hrst, nasekané lístky
  • Sůl mořská: dle chuti
  • Pepř bílý mletý: dle chuti
  • Cuketa: 1 kg
  • Vývar kuřecí nebo zeleninový: 750 ml
  • Smetana na vaření: 60 ml
  • Petrželka: 1 hrst, hladkolistá, nasekaná
  • Parmazán: 50 g strouhaný + další k podávání
Prosvět Media

Příprava Polévky

Příprava Základních Surovin

Než začneme s vařením, je důležité připravit všechny suroviny. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Cukety omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Bazalku a petrželku nasekáme nadrobno.

Vaření Cuketové Polévky

  1. Zahřátí Olivového Oleje: Na středně velkém hrnci zahřejeme olivový olej. Přidáme nasekaný česnek a necháme ho zlehka orestovat, dokud nezíská zlatavou barvu.
  2. Přidání Cukety: K orestovanému česneku přidáme nakrájené cukety a krátce je osmahneme, aby se trochu změkly.
  3. Vaření ve Vývaru: Do hrnce přilijeme kuřecí nebo zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud cukety zcela nezměknou.

Dokončení a Servírování

  1. Mixování Polévky: Uvařené cukety s vývarem rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud preferujete hrubší strukturu, můžete mixovat jen částečně.
  2. Přidání Smetany a Koření: Do rozmixované polévky přidáme smetanu na vaření, nasekanou bazalku a petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti.
  3. Podávání: Polévku podáváme horkou, posypanou strouhaným parmazánem. Můžeme přidat i extra parmazán na stůl pro ty, kteří si chtějí polévku ještě více dochutit.

Tipy pro Perfektní Polévku

  • Výběr Cukety: Pro nejlepší chuť vybírejte menší cukety, které mají jemnější chuť a méně semen.
  • Vývar: Kvalitní domácí vývar výrazně ovlivní výslednou chuť polévky. Pokud použijete kupovaný, dbejte na to, aby nebyl příliš slaný.
  • Čerstvé Bylinky: Použití čerstvých bylinek dodá polévce intenzivní aroma a svěžest

Čtěte také: Dna? S nemocí králů pomůže speciální nápoj!