Recept na domácí housky, které vydrží i několik dní a neztvrdnou


Sametově jemné domácí housky, pečené s láskou a péčí, jsou ideálním doplňkem k vašemu oblíbenému pokrmu nebo jen tak samotné k snídani. Upečte si své vlastní housky a užijte si čerstvost a chuť, kterou obchodní housky už po několika hodinách nedokážou nabídnout.

Reklama

Co budete potřebovat?

Pro přípravu dokonalých domácích houskových bochníků budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžíci cukru
  • ½ dcl oleje
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíci majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 špetku soli
  • 1 lžíci másla
  • sezam na posypání pečiva
  • vodu dle potřeby
shutterstock.com

Postup

1. Příprava kvásku

Nejprve si připravte kvásek. Rozpusťte kvasnice a cukr ve vlažném mléce a nechte stát na teplém místě po dobu 30 minut, dokud se kvásek nevytvoří.

2. Příprava těsta

Když je kvásek hotový, smíchejte ho s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte. Těsto by mělo být hladké a dobře prohnětené. Pokud je třeba, přidejte trochu vody.

Reklama

3. Kynutí těsta

Těsto dejte do mísy a nechte ho kynout na teplém místě po dobu asi jedné hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem a nevytváří bubliny.

4. Tvarování housky

Nakrájejte těsto na kousky o hmotnosti asi 75 – 100 gramů a ručně je tvarujte do houskových forem. Udělejte na každé housce několik zářezů nožem.

5. Pečení

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Položte housky na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout před podáváním.

Výsledek

Vaše domácí housky jsou nyní hotové k podávání. Užijte si je s máslem, džemem nebo oblíbeným povidly. Upečení vlastních houskových bochníků je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvý a aromatický chléb doma!

Reklama