Palačinky jsou většinou lidí považovány za jakýsi mezistupeň mezi jídlem a dezertem, s tím souvisí také to, kdy a jak se konzumují. Zatímco někdo si je rád dopřává k snídani, někdo jiný k večeři jako samostatné jídlo a další ke kávě namísto zákusku. Ať už je pravda jakákoli, zárukou chutných a nadýchaných palačinek, případně lívanečků, je kvalitní a lehké těsto. Pokud chcete, aby přesně takové vaše palačinky byly, musíte přidat do těsta jednu tajnou ingredienci. Jakou? Droždí.
Co budete potřebovat?
Na přípravu těchto skvělých palačinek budete potřebovat půl kilogramu mouky, sto mililitrů mléka, půl litru minerální vody, čtyři vejce, dva až tři polévkové lžíce oleje, dvacet gramů droždí, jeden vanilkový cukr a špetku soli. Plnění a ozdobení palačinek záleží na vašich představách, můžete je servírovat s džemem, tvarohem, ovocem se šlehačkou, případně i se zmrzlinou.
Jak tyto chutné palačinky připravit?
Postup výroby je velmi snadný a zvládne ho každý. Nejprve si v misce smíchejte droždí a mlékem a jednou čajovou lžičkou cukru. Následně do této směsi přidejte vejce, minerální vodu, vanilkový cukr a na závěr po částech vmíchávejte mouku. Záleží na vás, zda se rozhodnete připravovat těsto ručně nebo použít hnětací či šlehací stroj. Na závěr přidejte do těsta olej a sůl. Pak nechte těsto přibližně patnáct minut odpočívat, aby měly kvasnice čas na to pracovat. Následně si na středně silném plamenu připravte pánev, ve které rozpustíte trochu másla či oleje. Posledním krokem je nalití adekvátního množství těsta, přibližně jednu naběračku, a pečení z obou stran do zlatova. Na začátku pečení doporučujeme krouživým pohybem pánve těsto na pánvi dotvarovat tak, aby bylo souměrné na celé ploše. Pokud jde o potřebný čas, první strana se obvykle peče přibližně dvě minuty, druhá strana minutu. Nadýchané a voňavé palačinky jsou hotové, uvidíte, že zachutnají všem, kdo je ochutnají.