Perník patří mezi nejoblíbenější dezerty, které si s láskou připravujeme doma v kuchyni. Po nějaké době ale jistě chcete vyzkoušet nový recept, který přinese stejnou a zároveň trochu jinou chuť. Právě takový recept pro vás dneska máme. Jedná se o klasický perník, ale mezi jednotlivými pláty piškotu se skrývá vynikající krém. Jestli jste fanoušek krémů, musíte ho vyzkoušet.
Co budete potřebovat?
Tento dezert má tři části a každá z nich vám bude chutnat. V první řadě si musíte připravit piškotový základ, potom čokoládový krém a nakonec čokoládovou polevu. Na každou z těchto částí vám stačí pár surovin a užijete sladkou tečku po jídle nebo odpoledne ke svačině. Na výrobu piškotového dortu potřebujete:
- vejce – 8 ks,
- krupicový cukr – 10 dkg,
- holandské kakao – 3 dkg,
- mouka – 17 dkg,
- sůl – špetka.
Na čokoládový krém:
- šlehačka – 1 litr,
- vanilkový cukr – 2 lžičky,
- hořká čokoláda – 2 tabulky,
- moučkový cukr – 2-3 lžíce.
Na polevu:
- hořká čokoláda – 15 dkg,
- olej – 1-2 lžíce.
Pracovní postup
Oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně přidávejte cukr. Musíte získat tuhý sníh. Snižte rychlost mixéru a pomalu přidávejte žloutky. Prosejte do směsi mouku smíchanou s holandským kakaem. Těsto nalijte do pekáče o velikosti 30×35 cm. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů po dobu 10 minut. Potom nechte perník vychladnout a rozkrojte ho podélně na dvě poloviny. Mezi nimi bude na konci lahodný čokoládový krém.
Nad párou rozpusťte hořkou čokoládu s moučkovým cukrem a vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem. Do šlehačky přidejte vlažnou (ne horkou) čokoládu a důkladně promíchejte. Celý krém naneste na jednu polovinu piškotu a zakryjte ji druhou polovinou. Nakonec vše zalijte rozpuštěnou čokoládou. Vložte dezert na pár hodin do lednice. Až budete dezert krájet, nezapomeňte předtím namočit nůž do horké vody. Díky tomu budete mít dokonalé kousky. Dobrou chuť!
Zdroj: egyszerugyorsreceptek.com