Punčové kostky jsou jednou z pochoutek, které by měl každý z nás vyzkoušet alespoň jednou za život. Jakmile je ochutnáte, nebudete chtít žádné jiné. A zaručeně si již punčové dorty nebudete kupovat v cukrárně. Velmi jednoduše si je můžete připravit u sebe doma a potěšit nejen sebe. O svátcích vám poslouží jako občerstvení pro všechny návštěvy i rodinu. Ke kávě nebo čaji se ale hodí i mimo sváteční dny. Poradíme vám, jak si tuto dobrotu připravit.
Co budete potřebovat?
Na punčové kostky nepotřebujete příliš mnoho surovin. Získáte poměrně hodně kostek, které si užijete s rodinou po několik dní. Jestli hledáte zajímavý dezert na svátky, vyzkoušejte tento recept. V první řadě si připravte všechno, co budete na výrobu dezertu potřebovat. Naštěstí toho není tolik a všechno máte zajisté doma neustále. Potřebujete:
- máslo (tuk) – 6 dkg,
- vejce – 2 ks,
- moučkový cukr – 20 dkg,
- mleté vlašské ořechy – 17 dkg,
- mléko – 2,5 dl,
- mouka – 25 dkg,
- prášek do pečiva – 1 sáček,
- ovocná marmeláda,
- rum.
Pracovní postup
Do větší mísy vložte 6 dkg tuku, 2 vejce, 20 dkg moučkového cukru a vše vyšlehejte do pěny. Přidejte 17 dkg mletých ořechů, 2,5 dl mléka, 25 dkg mouky a 1 balíček prášku do pečiva. Důkladně promíchejte a nalijte do vymazaného plechu. Vložte do předehřáté trouby a pečte, dokud nebude těsto hotové. Nechte piškot vychladnout. Poté upečené těsto rozdělte na poloviny podélně. Musí vám vzniknout dva velké pláty těsta.
Jeden díl potřete ovocným džemem smíchaným s malým množstvím rumu. Položte na něj druhý plát piškotu. Nakonec všechno potřete punčovou (růžovou) polevou a nechte ztuhnout. Polevu si připravíte ze 4 lžic vody a 25 dkg moučkového cukru. Svařte tekutinu na hustý sirup a dochuťte citronovou šťávou a rumem. Touto polevou zalijte celý piškot. Ztuhlý dezert rozkrájejte na kostky a servírujte svým hostům.
Zdroj: ketkes.com