Recept na výborný jablečný koláč, který se rozplyne na jazyku

Zimní dny jsou jako přímo stvořené pro klid a pohodu domova. K pohodě neodmyslitelně patří také dobré jídlo a sladké moučníky k odpolední kávě. Kdo by nemiloval sladké koláče těch nejlepších chutí?

Reklama

Dnes vám přinášíme výborný recept na jablečný koláč, který si zamilujete při prvním soustu. Věříme, že bude chutnat vám, manželovi i dětem a celému zbytku vaší rodiny. S takovým jablečným koláčem neuděláte chybu ani při pohoštění kamarádek nebo jiné návštěvy. Každý si totiž zamiluje skvěží jablka spolu s korpusem.

Jednoduchý postup a vynikající výsledek

Přestože se vám možná bude na první pohled zdát recept složitý, věřte, že tento vynikající koláč budete mít připravený za pár chvil a vychutnat si jej můžete ještě tentýž den. Na jablečný koláč si připravíme:

  • 180 g pšeničné mouky
  • 4 – 5 jablek
  • 130 g cukru
  • 50 g másla
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 130 ml mléka
  • špetka soli

Pro přípravu se nám bude hodit forma na koláč

Žloutky rozmícháme spolu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Máslo necháme rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a polovinu rozpuštěného másla nalijeme do směsi žloutků a cukru. K této směsi přilijeme také mléko a pořádně vše promícháme.

Reklama

K této směsi pak přidáme také špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto důkladně promícháme, aby se všechny ingredience řádně propojily. Těsto poté nalijeme do připravené formy vyložené pečícím papírem.

Teď přichází na řadu lahodná jablka. Oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátky. Jablka poté pokládáme svisle na těsto ve formě kolem okrajů a do středu jich dáme také co největší množství. Čím více jablek použijeme, tím chutnější koláč bude.

Pokud máme všechny jablečné plátky položené na těstě a jsou statečně ponořená v lehce tekutém těstě, připravíme si zbytek rozpuštěného másla. To se nám totiž bude hodit na vrchní část koláče. Polijeme máslem koláč a nakonec posypeme třemi lžícemi cukru.

Koláč pečeme na 180 °C asi půl hodiny nebo do té doby, než je vrchní část koláče upečená dozlatova.

Reklama