Rádi si dopřáváte v letních měsících stánkové langoše s kečupem, strouhaným sýrem a česnekem? Potom musíte rozhodně vyzkoušet recept na to nejdokonalejší těsto pod sluncem! Díky němu budou domácí langoše jemné a na jazyku se rozplývající.
Jaké suroviny potřebujete na těsto?
Obstarejte si následující ingredience:
- 1 kilogram hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžíci soli
- 50 gramů čerstvého droždí
- 1 lžičku krupicového cukru
- 175 mililitrů kefíru
- 150 mililitrů vlažného mléka
- 50 mililitrů slunečnicového oleje (na smažení)
Jak postupovat při přípravě těsta na nadýchané langoše?
Začněte tím, že si v míse smícháte vlažné mléko, rozdrobené čerstvé droždí a krupicový cukr. Až vzejde kvásek, přidejte do směsi i prosátou hladkou mouku, vejce, sůl, kefír a vypracujte hladké polotuhé těsto, které bude mít vláčnou konzistenci a nebude se lepit na prsty.
Chlazení těsta v lednici a jeho použití na langoše
Až budete mít těsto hotové, zabalte ho do potravinové fólie a dejte přes noc chladit do lednice. Následující den jej vyjměte, nechte 20 minut „odpočinout“ při pokojové teplotě a nakonec z něj tvořte stejně velké a silné placky, které budou představovat langoše. Těsto smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran. Díky teplu dokonale nakyne a bude velmi nadýchané a jemné.
Servírování domácích langošů
Usmažené langoše ihned podávejte. Velmi oblíbená je k servírování kombinace lisovaného česneku, sladkého kečupu a nahrubo strouhaného eidamu nebo goudy. Ovšem pochutnat si na langoších můžete i se zakysanou smetanou a strouhaným sýrem dle preferencí. Přejeme vám dobrou chuť.
Jaká je trvanlivost těsta na langoše?
Pokud těsto na langoše ihned nespotřebujete, určitě ho uchovávejte nadále v lednici. Zde vydrží čerstvé zhruba jeden týden. Poté je třeba připravit jiné. Jinak z výše uvedeného množství surovin připravíte asi deset středně velkých placek na langoše.