Jahody jsou sezónní ovoce, na které se každoročně těší velké množství osob napříč všemi generacemi. Někteří lidé pěstují toto oblíbené ovoce na svých zahradách, jiní si jej kupují u farmářů a další se každoročně těší na oblíbený samosběr, kde si natrhají jahody podle svého gusta. Vzhledem k tomu, že jahody obsahují mnoho vitaminů i antioxidantů, jsou velmi vhodným přísunem zdraví prospěšných látek v zimě. A právě proto byste si měli vyzkoušet přípravu tohoto snadného, rychlého a velmi chutného jahodového kompotu, který v zimě jistě s chutí otevřete.
Ingredience potřebné k přípravě kompotu
K přípravě tohoto jahodového kompotu budete potřebovat pouze pár snadno dostupných surovin. Nemusíte jich kupovat velké množství, postačí vám jich opravdu pár. Zabruste do obchodu nebo na samosběr a připravte si 3 l vody z kohoutku, 500 g jahod, 2 kolečka citronu, větvičku čerstvé voňavé máty a 300 g cukru krupice. Pokud máte nachystané všechny tyto suroviny, nic vám nebrání začít s přípravou samotného kompotu. Níže najdete podrobně popsaný postup.
Příprava jahodového kompotu
Nejprve si nachystejte zavařovací nádobu, vhoďte do ní na dno kolečka citronu i větvičku máty. Pak se ujměte jahod, důkladně je omyjte, očistěte a zbavte je stopek.
V konvi uvařte všechny 3 litry vody, pak je přelijte do hrnce na plotně, nasypte všechen výše uvedený cukr, a ještě chvíli vařte vodu v hrnci na plotně, dokud se cukr nerozpustí. Všechny omyté a připravené jahody nasypte do zavařovací sklenice. Tyto jahody přelijte roztokem vody a cukru.
Vše důkladně promíchejte, můžete sklenicí i zakvrdlat. Pak už stačí jen sklenici důkladně uzavřít, utěsnit, očistit, oklopit a do rána nechat stát víčkem dolů.
Nechte do rána stát takto, aby se ze sklenice dostal všechen vzduch a víčko se pořádně přitáhlo. Ráno už bude stačit sklenici jen uskladnit.