Čerstvou zeleninu z letních měsíců musíte využít na maximum, dokud ji máte v kuchyni po ruce. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je příprava pesta plného vůně, chuti a vitamínů. Tuto vynikající omáčku můžete podávat k masovým pokrmům, použít ji jako dresink do salátu nebo si ji dokonce přidat k pečivu. Záleží pouze na vašich chutích. Jak si ji připravíte?
Co budete potřebovat?
Na přípravu tohoto pokrmu potřebujete celkem devět ingrediencí, přičemž většinu z nich si snadno vypěstujete na zahradě. Jestli máte zeleninové záhony a potřebujete suroviny zpracovat, můžete to udělat touto metodou. Je to velmi jednoduché a máte-li rádi chuť pesta, bude se vám tento recept velmi zamlouvat. Na výrobu potřebujete:
- jarní cibulka – 100 gramů,
- mladý zelený česnek – 100 gramů,
- kopr – 50 gramů,
- petrželka – 50 gramů,
- paprika – 1 lžička,
- sůl – 1 lžička,
- med – 1 lžička,
- citronová šťáva – 1 lžíce,
- rostlinný olej – 3 lžíce
Pracovní postup
Před začátkem výroby musíte zeleninu a bylinky trochu usušit a potom nasekat na menší kusy. Jakmile je budete mít takto připravené, můžete je vložit do mixéru nebo kuchyňského robota a nechat je zcela rozsekat. Do nasekané zeleně přidejte papriku, sůl, med, citronovou šťávu a rostlinný olej. Mixér znovu zapněte a nechte ho chvíli pracovat. Získáte vynikající pesto, které můžete použít mnoha způsoby při vaření i pečení. Poté už zbývá udělat jen jednu věc.
Přesuňte pesto do čisté sklenice. Jestli potřebujete, aby omáčka vydržela delší dobu, nalijte na její vršek trochu rostlinného oleje. Ten bude působit jako konzervant. Postavte sklenici do lednice a skladujte ji v chladu. Část pesta můžete také umístit do forem na led a zamrazit. V případě potřeby ho jen vyndáte, hodíte do hrnce k pokrmu a necháte rozehřát. Anebo ho jen rozmrazíte při pokojové teplotě a potom použijete podle potřeby. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!