Masové kuličky se nikdy neomrzí, hodí se samotné k pečivu, k bramborám i do těstovin, do omáček ke knedlíkům, ale též k rýži a chutnají výtečně se zeleninovou přílohou. Tradičně připravované kuličky z mletého masa na pánvičce na oleji však nejsou nejzdravější, připálený tuk je navíc cítit po celém bytě. Vyzkoušejte proto recept na masové kuličky připravované v troubě. Jsou hned hotové, rovnoměrně propečené a k tomu božsky voňavé. A nezasmradí kuchyni ani zbytek domácnosti!
Ingredience
Co budete na přípravu kuliček z mletého masa v troubě potřebovat? Připravte si:
- libové hovězí maso – 400 g
- houska (krajíc chleba) – 1 ks
- mléko – 150 ml
- vejce – 1 ks
- červená cibule – 1 ks
- olej – 2 lžíce
- česnek – 2 stroužky
- sladká mletá paprika (pálivá) – 1 lžička
- mletý pepř – špetka
- sůl – 1 lžička
- strouhanka – 5-6 lžic
- olej
Postup přípravy
Čím začít? V každé rodině se dědí typický recept na přípravu masových kuliček nebo karbanátků. Tento vychází z tradiční verze, ve které se používá pečivo. Do misky s mlékem se vloží houska nakrájená na kostky. Může se použít též chleba bez tvrdších okrajů.
Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno. Na pánvičce rozehřejte olej a cibuli zlehka orestujte. Mezitím si v domácím mlýnku semelte maso nakrájené na větší kostky a dejte jej do hlubší mísy. Přidejte rozmočené pečivo v mléce a cibuli a důkladně promíchejte.
Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte koření. Česnek oloupejte a prolisovaný jej přidejte do masové směsi, přilijte zbytek mléka od pečiva a dokonale prohněťte rukama. Strouhanku vsypejte na talíř a rukama vytvořené kuličky v ní obalte ze všech stran.
V této chvíli je možné kuličky usmažit na pánvičce. V tomto případě se rozloží na plech vyložený pečícím papírem, potřou se olejem a pečou se v předem vyhřáté troubě na 180 °C do růžova z obou stran. Výhodou je, že jsou upečené všechny najednou a bez zápachu z oleje.
Zdroj: tudasfaja.com