Češi jsou národem polévkářů, ne nadarmo se říká, že „polévka je grunt a maso je špunt“. Toto pořekadlo platilo v dobách našich babiček, kdy se nedostávalo masa pro druhé jídlo a lidé se najedli polévky, která doplnila živiny i potřebné vitamíny. Kult polévek v posledních letech ochabl, protože lidé mají čím dál tím méně času na vaření, během koronavirové izolace však přišly zase do kurzu. Existují dokonce žebříčky nejoblíbenějších polévek, tato je jedna z nich. Vyzkoušejte si ji připravit, je to nadmíru snadné!
Ingredience
Co budete na přípravu voňavé polévky s uzeným kuřecím masem a taveným sýrem potřebovat? Připravte si:
- uzené stehno – 300 g
- tavený sýr bez příchutě – 3 ks
- brambory – 3 ks
- mrkev – 1 ks
- cibule – 1 ks
- čerstvé bylinky (kopr, petrželka atd.) – na ozdobu
- sůl – dle chuti
- oblíbené koření – dle chuti
- rostlinný olej
Postup přípravy
Uzená kuřecí stehna se prodávají v každém řeznictví nebo v supermarketu, vhodnější je vybírat u svého osvědčeného dodavatele. Stehno omyjte a vložte do kastrolu, zalijte vodou a vařte, po dosažení varu stáhněte plamen a nechte probublávat. Po uvaření oddělte maso, vložte jej zpátky do vývaru.
Mezitím si připravte brambory, oškrábejte je, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Oloupejte mrkev a nakrájejte na tenká kolečka, můžete také nastrouhat nahrubo. V druhém kastrůlku rozpalte olej, oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte do zlatova. Všechnu zeleninu vložte do vývaru. Na závěr přidejte oblíbený tavený sýr.
Sýr rozbalte a vhoďte tři dílky do vývaru a dobře zamíchejte. Polévku vařte asi 15-20 minut, zelenina musí změknout. Sýr se musí zcela rozpustit ve vývaru. Až na úplný závěr po ochutnání dosolte a opepřete. Tavený sýr je sám o sobě slaný, obdobně jako uzené kuřecí stehno, tak abyste nepřesolili. Podávejte s jemně nasekaným koprem nebo jinými bylinkami.
Zdroj: deliciousrecipesone.com