Brambory milujeme asi všichni. Chutnají nám jak vařené, tak i pečené, nebo třeba ve formě smažených hranolek. Asi nikoho z nás by tedy nenapadlo, že by pro nás mohly být v určitých případech nebezpečné. O tomto se bohužel dost tragickým způsobem přesvědčila rodina v Rusku. Dva lidé zemřeli, a to kvůli neznalosti. Jejich smrti se dalo snadno zabránit. Poučte se z jejich chyb a buďte daleko opatrnější.
Tragický osud
Celý příběh je velmi tragický – osmiletá dívenka z Ruska se stala doslova ze dne na den sirotkem a na vině jsou právě brambory. Její otec se totiž jednoho dne vydal pro brambory do sklepa, kde je běžně skladovali. Jenže nějakou dobu se nevracel, a tak se po něm šla dolů podívat jeho žena a matka malé dívky. Bohužel to byla osudová chyba. Ani matka se totiž již živá nevrátila. Jak se to stalo? A proč jsou na vině brambory?
Nebezpečný jed
Brambory totiž obsahují glykoalkaloidy, látky, které jsou toxické a v určité kombinaci mohou dokonce vyvolat smrt. Teoreticky tedy brambory mohou být smrtelné – a to nejen tak, když je zkonzumujeme, ale také vdechováním jejich výparů. Takto jedovatý plyn je produkován pouze tehdy, když brambory hnijí. Dokud se tedy jedná o zdravé a čerstvé kusy, není čeho se bát. Při hnilobném procesu by ale brambory měly urychleně z domu pryč. Právě tento jedovatý plyn usmrtil oba rodiče. Ve sklepě se totiž rychle kumuloval a neměl kudy unikat. V normálním prostředí se velmi rychle rozptýlí a maximálně vás z něj může postihnout bolehlav, ale v takto malém a uzavřeném prostoru je to smytelná kombinace.
Tento smutný příběh by tedy měl varovat každého, kdo skladuje brambory v podobných podmínkách. Nedopusťte, aby se něco podobného stalo vám nebo vašim blízkým. Nestojí to za to. Brambory raději kupujte po malém množství a pečlivě kontrolujte jejich stav.