Tato semínka můžete přidat snad do každého pokrmu, který vás napadne. A uděláte dobře, protože jsou velice zdravá. Snadno je koupíte už ve všech supermarketech. Původem pochází z Mexika, kde je užívaly již staré tamější kmeny – Aztékové, Inkové a Mayové, aby jim dodaly sílu k boji. Patří do stejné čeledi jako máta peprná a jejich odborný název zní šalvěj hispánská (Salvia hispanica). My je ale známe pod označením chia semínka („chia“ znamená „síla“).
Proč jsou chia semínka tolik oblíbená?
Denní dávka chia semínek je jedna polévková lžíce. A právě toto množství obsahuje až 5 gramů vlákniny. My Češi bychom se měli na konzumaci vlákniny zaměřit, protože jí jíme o hodně méně, jež je doporučené množství. Vláknina působí jako prevence rakoviny střeva (v čemž se my Češi držíme na předních evropských žebříčcích), napomáhá trávení a tím i hubnutí, poskytuje delší pocit zasycení a posouvá potravu ve střevech.
Vlákninou to ale nekončí. Chia semínka jsou plná omega-3 mastných kyselin, bílkovin, manganu, fosforu a dalších zdraví prospěšných látek.
Srovnejte chia semínka s ostatními potravinami!
Podívejte se na seznam níže. Možná vás zarazí, kolik toho můžete z jedné porce chia semínek získat!
- O 100 % více draslíku než v banánech.
- O 200 % více železa než ve špenátu.
- O 100 % více vlákniny než v ovesných vločkách.
- O 500 % více vápníku než mléko.
- O 300 % více selenu než lněná semínka.
- O 700 % více omega-3 mastných kyselin než losos.
- O 1400 % více hořčíku než brokolice.
- O 500 % více bílkovin než fazole.
- Chia semínka také obsahují více kyseliny listové než chřest, více antioxidantů než borůvky a více lignanů než lněná semínka.
Všechny tyto živiny slibují spoustu zdravotních přínosů. Pojďme se podívat konkrétní zdravotní přínosy pravidelné konzumace chia semínek.
Hladina cukru v krvi
Chia semínka zpomalují trávení a tím i náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi po konzumaci zejména sladkých jídel. Z toho důvodu se chia gel (vyrobený namočením chia semínek přes noc ve vodě) přidává při výrobě zákusků. Chia semínka navíc vytváří jakousi bariéru, která brání náhlému trávení cukrů. Cukry jsou tedy tráveny rovnoměrně, což je efekt, o který se snaží zejména diabetici.
Hydratace
Chia semínka dokážou absorbovat velké množství vody, které pak dodávají tělu. Pokud vás čeká náročný fyzický výkon nebo dlouhodobý pobyt na sluníčku, určitě si dejte ke snídani několik předem namočených semínek.
Stravitelnost
Chia semínka jsou snadno stravitelná, což znamená, že se naše tělo snadno dostane k živinám v nich obsažených. Namočená chia semínka jsou stravitelnější, než suchá semínka.
Zdraví střev
Chia semínka díky obsahu vlákninu zajišťují zdraví střev. Protože zvětšují objem stolice, naše střeva se tak zbavují zbytků potravin a toxinů ve všech záhybech střev. Tím snižují riziko rakoviny střeva. Navíc jsou prostředkem proti vzniku zácpy, jelikož podporují pravidelnost stolice.
Chia semínka může užívat každý!
Asi největší výhodou chia semínek je jejich všestrannost. Můžete je přidat kamkoli – do pudinku, do smoothie, do omáček, dezertů či pečiva. V dnešní době už se vyrábí i zmrzliny a jogurty s obsahem chia semínek. Spousta lidí jejich chuť popisuje jako oříškovou, nicméně tato chuť je natolik slabá, že chia semínka neovlivní chuť výsledného pokrmu. Konzumovat je mohou také lidi s celiakií, protože jsou bezlepkové.
Jak si správně připravit chia gel?
Chia gel, neboli namáčení chia semínek, je procedura, při které ze suchých semínek získáte mnohem stravitelnější gelovou formu. Na čtvrt šálku chia semínek přidejte dva šálky vody a nechte přes noc odstát v uzavřené nádobě. Ráno najdete gel, který můžete snadno přidat snad do všech pokrmů, které znáte.