Sezóna bezu opět začala! Tento starý recept si babičky mezi sebou předávaly celá desetiletí. Původní receptura je famózní!

Skvělá chuť, která mnohým připomíná dětství a vůně, které se nic nevyrovná. To je lahodný bezový sirup, který milují snad všichni, bez ohledu na věk. Využijte to nejlepší, co nám příroda nabízí a připravte si domácí lahodný sirup bez jakýchkoliv konzervantů, barviv nebo jiných umělých látek.

Reklama

Bezinkový sirup je bezkonkurenčně ten nejlepší, jaký jsem kdy pila. Jeho chuť i vůně mě vždy přenesou do dětských časů, připomíná mi prázdniny u babičky a příjemné letní počasí. Díky následujícímu návodu můžete potěšit své chuťové pohárky a možná i oživit vzpomínky při sklenici skvělého nápoje z bezového sirupu.

Množství surovin, které jsou využity v následujícím receptu postačuje na přípravu přibližně 8 litrů bezového sirupu.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 30 kusů černého bezu
  • 4 kg cukru
  • 6 l vody
  • 100 g kyseliny citrónové
  • 4 citrony
  • 0,5 kávové lžičky hydrogensiřičitanu draselného

Jak na to?

Nejprve si připravíme velký hrnec, do kterého vlijeme 5 litrů vody a přidáme 3,5 kg cukru. Zahříváme na mírném stupni a promícháme. Počkáme, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí a následně necháme vodu s cukrem trošku vychladnout tak, aby zůstala teplá.

Reklama

Nyní do ještě teplé vody přidáme kyselinu citrónovou a půl lžičky disiřičitanu draselného, ​​který se zvykne používat ve vinařství, či na konzervování zeleniny.

Půl kilogramu cukru, který nám zůstal si nyní vysypeme na pánev a začneme ohřívat. Cukr nám bude postupně karamelizovat, až nabude světle hnědé barvy. V této chvíli ke zkaramelizovanému cukru vylijeme zbylý litr vody. Pokud karamel ztvrdne, nebojte se. Směs s vodou zahříváme, dokud se cukr znovu úplně nerozpustí a následně jej odstavíme ze sporáku. Tento cukrový roztok necháme vychladnout až na pokojovou teplotu.

Květiny Bezu pořádně probereme, vybereme vhodné a zdravé kousky, které použijeme.

Nyní si připravíme velkou nádobu, která má objem alespoň 10 litrů. Vezmeme citrony a velmi důkladně je omyjeme, také vydrhneme kůru. Po umytí je nakrájíme na kolečka, která mají tloušťku přibližně půl centimetru. Citrony nahradí ještě větší množství kyseliny citrónové, která by jinak byla v receptu použita.

Do hrnce si dáme všechny připravené květiny bezu a naskládáme na ně kolečka z citronů. Zalijeme je oběma roztoky z vody, které jsme si předtím připravili. Veškerá voda, kterou k bezu s citronem vylijeme by měla být zcela vychlazená (pokojová teplota). Následně nádobu přikryjeme utěrkou a umístíme například do komory.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Takto připravená směs se nechá stát 5 dní Po této době si připravíme velké cedník a čistou utěrku, kterou můžeme nahradit plenou nebo gázou. Pomocí utěrky následně sirup po částech přefiltrujeme.

Filtrovaný sirup můžeme nalít do připravených lahví, které dobře uzavřeme a odložíme na chladné místo, kde není přímé sluneční záření.

Takto připravený sirup pak ředíme s vodou podle chuti. Můžeme ho využít i pro přípravu osvěžujících koktejlů nebo přidat do různých ovocných limonád.

Dobrou chuť!

Reklama