Skotský krém: Sladký dezert, který je lehký jako obláček. Maminka ho peče už více než 30 let a nikdo se ho stále nemůže nabažit!

Tato verze krému je u nás velmi známá. Jeho název vyplývá z nízkých nákladů, které jsou potřebné při tomto koláči. V době války se do krému přidávalo pouze jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chyběla také.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 2 dl mléka
  • 15 g prášku do pečiva
  • špetku soli

Na krém:

  • 1,25 l mléka
  • 5 ks vajec
  • 4 kopcovité lžíce hladké mouky
  • 6 kopcovitých lžic cukru
  • 3 balení vanilkového cukru

Na polevu:

Reklama
  • 10 dkg čokolády na vaření
  • 5 dkg másla

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, mléka, cukru a špetky soli vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 části.

Každou část rozválíme na velikost velkého plechu a každý kus pečeme 5 minut na 170°C. Takto upečené pláty opatrně přendáme na pracovní desku aby vychladly.

K žloutkům postupně přidáváme cukr, mléko a mouku, a krém postupně mícháme nad ohněm. Necháme zhoustnout 1-2 minuty a odložíme z ohně.

Následně na pevnou pěnu vyšleháme bílky, které jemně přimícháme do krému. Ještě teplý krém postupně navrstvíme na pláty.

Čokoládu rozpustíme nad párou spolu s máslem a rovnoměrně ji rozetřeme na vrchním plátu. Necháme odstát v chladu, nejlépe přes celou noc.

Dobrou chuť!

Reklama