Máme pro Vás hned několik receptů na zeleninové chipsy. Jsou mnohem zdravější variantou těch kupovaných. Jsem si jistá, že si je zamilujete. Můžou se Vám pak hodit na jakoukoliv oslavu nebo jako pohoštěný pro Vaši návštěvu. Příprava Vám nezabere ani tolik času a výsledek Vás příjemně překvapí.
Druhy chipsů
Chipsy z batátů
- batáty
- sůl
- rozmarýn
Batáty s kombinací koření a solí mají velice zajímavou chuť. Batáty nakrájejte na tenké plátky a ty pak osolte
a okořeňte rozmarýnem. Můžete je připravit na talíři, vyloženém pečícím papírem a poté dát do mikrovlnky na 5 minut.
V klasické troubě pečte na plechu vyložený pečícím papírem.
Chipsy z řepy
- 4 střední řepy
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
Můžete použít červenou i žlutou řepu. Předehřejte si troubu na 180°C. Řepu si omyjte a očistěte, ale neloupejte. Můžete nakrájet na tenké plátky, které pak v misce smícháte s 2 lžičkami olivového oleje, sůl a pepř. Pečtě 10 minut a poté plátky otočte.
Chipsy z mrkve
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
Troubu si předehřejte na 220°C. Mrkev smíáchejte s kokosovým olejem, skořicí a solí. Poté vyskládejte na plech a pečte 10-12 minut.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Špenátové chipsy
- 2 hrnky čerstvého listového špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- italské koření (hotovou směs nebo oregano a bazalku)
- špetka soli
Troubu si předehřejte na 180°C. Špenátové listy si smíchejte s olivovým olejem, kořením a solí. Na plech vyskládejte a pečte 8 minut.
Pastiňákové chipsy
- 3 oloupané pastiňáky
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
Troubu si předehřejte na 180°C. Pastiňák si nakrájejte na tenká kolečka a promíchejte s olivovým olejem a solí. Na plech vyskkládejte kolečka a pečte 20 minut. Poté kolečka obraťte a pečte dalších 10-15 minut.