Hospodyně každý rok zkouší nové recepty na cukroví. Nikdo nechce jíst každý rok to samé, a proto je dobré zkoušet nové a trochu netradiční recepty. Košíčky Jerbó jsou velmi oblíbené a jistě si najdou místo na vánočním stole. Jestli chcete překvapit svou rodinu něčím krásným, lahodným a neotřelým, vyzkoušejte tento recept. Košíčky vypadají krásně a překvapí vás čokoládovou i ořechovou chutí.
Co budete potřebovat?
Tento jedinečný dezert se skládá ze dvou částí: těsta a náplně. Pro náplň si samozřejmě můžete zvolit podle svého, ale džem a ořechy jsou vynikající kombinací. A nezapomeňte si připravit také čokoládu na vaření, kterou použijete jako čokoládovou polevu na vršek košíčků. Do košíčku můžete použít ořechy podle své chuti. Jste připraveni? Na těsto potřebujete:
- mouka – 30 dkg,
- máslo (margarín) – 20 dkg,
- moučkový cukr – 15 dkg,
- vanilkový cukr – 1 sáček.
Na náplň:
- vlašské ořechy,
- džem,
- čokoláda na vaření.
Pracovní postup
Do hluboké mísy vložte mouku, máslo (nebo margarín), moučkový cukr a vanilkový cukr. Všechno důkladně promíchejte. Těsto vtlačte do formiček na cukroví, případně do formy na muffiny. Náplň nemusíte připravovat žádným způsobem. Jakmile budete mít připravené košíčky, můžete je upéct. Pečte je, dokud nebudou hotové a krásně zlaté. Vložte do každého z nich správně velký kousek oříšku a zakryjte džemem. Dávejte si pozor, aby se nedotýkala okrajů košíčků.
Rozpusťte čokoládu na vaření. Přidat můžete i trochu mléka nebo másla. Čokoládovou polevu nalijte pomocí lžíce na každý košíček. Tím uzavřete oříšek s džemem uvnitř košíčku. Toto množství těsta by vám mělo vyjít na 24 košíčků. Vyzkoušejte je a možná zjistíte, že příště musíte udělat dvojnásobnou várku. Rodina bude nadšená a na talíři vypadají jednoduše krásně. Přejeme hodně štěstí s výrobou všech druhů cukroví a dobrou chuť! Zdroj: ketkes.com