Sladké slepované sušenky s čokoládou patří mezi vánoční cukroví!

Domácí sušenky ve stylu lineckého cukroví s čokoládovou polevou jsou rozhodně něco, co nesmí chybět na vašem svátečním stole. Jejich příprava je velmi jednoduchá a získáte velké množství sušenek pro svou rodinu i přátele. Vzhledem k tomu, že linecké je stále velmi populární, jistě vám budou chutnat, i když mají trochu jinou chuť.

Reklama

Co budete potřebovat?

Tento recept je ideální pro všechny milovníky lineckého cukroví, kteří mají rádi také oříšky. Právě o ně je tento recept bohatší. A k tomu přidáte také čokoládovou polevu, která nádherně doplní chuť sušenek i džemu. Zkuste tento recept a nebudete litovat.

Na výrobu těsta potřebujete:

  • mouka – 60 dkg,
  • mleté vlašské ořechy – 20 dkg,
  • máslo – 40 dkg,
  • cukr – 25 dkg,
  • vanilkový cukr – 2 balíčky,
  • sůl – špetka,
  • mletá skořice – 1 vrchovatá lžička,
  • prášek do pečiva – 1 balíček,
  • vaječný žloutek – 3 ks,
  • citronová nebo pomerančová kůra – podle chuti.
Shutterstock

Na náplň a polevu:

  • džem nebo marmeláda – 1 sklenice,
  • hořká čokoláda – 1-2 tabulky,
  • mléčná čokoláda – 1-2 tabulky,
  • rostlinný tuk – 30-35 dkg.

Pracovní postup

Rozdrobte máslo s moukou, přidejte ořechy, žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici, nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru a špetku soli. Všechno důkladně promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu odpočívat v lednici. Klidně tam ale můžete nechat těsto až do druhého dne. Studené těsto nechte trochu odstát a rozdělte napůl. Jednu polovinu rozválejte na pomoučené desce na 3-5 mm. Druhou polovinu dejte na chladné místo.

Vykrájejte z těsta kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 10-15 minut. Nechte mezi kolečky místo, protože se zvětší. Nechte je vychladnout, poté vždy dvě kolečka slepte marmeládou a nechte 2 hodiny odležet. Potom si rozpusťte čokoládu s tukem a polijte vršek lineckých sušenek. Stejný postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Dokud bude čokoláda tekutá, můžete vršek ozdobit oříšky nebo zdobením na dezerty. Dobrou chuť!

Reklama