Hledáte nový recept na cukroví a patříte mezi milovníky kávy? Kávové cukroví s kávovou polevou je úžasnou možností, jak si o Vánocích pochutnat na své oblíbené chuti a zajistit si nádhernou vůni po celém bytě. Pro děti toto cukroví není zrovna nejlepší, ale to zajisté zjistí sami při prvním soustu. Pro dospělé se ovšem jedná o jedinečnou možnost, jak si pochutnat na kávě.
Výroba těchto roztomilých hvězdiček je stejně jednoduchá jako v případě lineckého cukroví. Jen si musíte připravit vynikající polevu. Také v ní se nachází káva, takže si ji užijete hned dvakrát najednou. Zkuste tento jednoduchý recept a vyzkoušejte zcela nové cukroví. Navíc si můžete tyto sušenky připravit i během roku a využít je jako zajímavé pohoštění nebo si je udělat jen tak na chuť.
Co budete potřebovat?
Na výrobu potřebujete jen pár obyčejných věcí a pochopitelně svou oblíbenou kávu. Je velmi důležité, aby byla jemně namletá, protože jinak se v dezertu nerozpustí správným způsobem. Jinak si ovšem můžete zvolit kávu, kterou máte nejraději a velmi dobře víte, že nádherně voní. Jinak se nemusíte obávat ničeho složitého ani zákeřného. Na výrobu těsta potřebujete:
- hladká mouka – 300 gramů,
- máslo – 200 gramů,
- moučkový cukr – 150 gramů,
- vaječné žloutky – 2 ks,
- prášek do pečiva – ½ lžičky,
- velmi jemně namletá káva – 10-15 gramů.
Na polevu:
- jemně namletá káva – 15 gramů,
- moučkový cukr – podle chuti,
- voda – pár kapek.
Na ozdobu:
- nugátový krém (např. Nutella),
- čokoládové boby.
Pracovní postup
Vyrobte si křehké těsto na samotné sušenky. Všechny ingredience vložte do velké mísy a zpracujte rukama, dokud nezískáte homogenní těsto. Zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte na 30-45 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát a vykrojte z něj hvězdičky pomocí vykrajovátka na cukroví. Všechny hvězdičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte sušenky, dokud nebudou dokonalé zlaté.
Na polevu smíchejte kávový prášek s dostatečným množstvím moučkového cukru, aby poleva nebyla extrémně hořká. Přidejte také trochu vody, ale nesmíte jí přidat příliš mnoho, jinak bude poleva příliš tekutá. Nakonec polovinu hvězdiček potřete nugátovým krémem (např. Nutellou), položte na ně druhou hvězdu a tu potřete kávovou polevou. Nakonec přidejte čokoládové boby jako drobnou ozdobu (zvolit můžete i jinou ozdobu). Nechte polevu ztuhnout a můžete si pochutnat. Dobrou chuť!
Zdroj: eve-wi-bakery.blogspot.com