Kefír je tradiční fermentované jídlo vyrobené z mléka, plné prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Je podobný jogurtu, ale obvykle mnohem chutnější a někdy lehce šumivý. Na rozdíl od jogurtu může kefír skutečně kolonizovat Vaše střevo prospěšnými mikroorganismy, které potřebujete k tomu, abyste měli zdravý imunitní systém a dobře fungující trávicí systém. Zatímco vysoce kvalitní jogurt obsahuje několik užitečných střevních bakterií, kefír obsahuje mnohem větší množství užitečných bakterií, stejně jako prospěšné kvasinky.
Jaké má kefír zdravotní přínosy?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Trávení
Kefír má přirozeně velmi nízký obsah laktózy, a proto je snadnější ho trávit. Probiotické bakterie pomáhají rozkládat „špatné věci“ v těle a podporují trávicí trakt, což je dobré pro ty, kteří trpí trávicími problémy, jako je IBS.
Živiny
Kefír má vysoký obsah vápníku, fosforu, vitamínů a minerálů.
Kůže
„Vaše pokožka je mapou Vašeho střeva.“ Pokud je tedy Vaše střevo v dobrém stavu, mělo by se to projevit na kůži. Kefír Vám může pomoci v boji proti autoimunním nemocem jako je růžovka, akné a ekzém.
Chcete-li si vyrobit vlastní kefír, musíte si nejprve pořídit kefírová zrna, která jsou nezbytná pro růst této kultury.
Kefír je také znám jako tibetská houba nebo kefír, ale kefírová zrna nejsou houby. Kefírová zrna, která vypadají jako vařený květák, jsou směs bílkovin, aminokyselin, lipidů a rozpustných polysacharidů, a obsahují symbiózu mezi velkým počtem dobrých bakterií mléčného kvašení, octovými bakteriemi a kvasinkami.
Kefírová zrna se krmí a rozmnožují v mléce a nemají trvanlivost, mohou žít tedy „navždy“. Množství pokusů mikrobiologů produkovat kefírová zrna v laboratoři vždy končí selháním. Neexistuje vědecká odpověď na otázky, odkud tyto zrna pochází a jak byly vytvořeny.
Co budete potřebovat?
- 1/2 PL kefírových zrn
- 3 ml mléka
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
Zrna zakryjte kravým, nebo kozím mlékem a nechte je v uzavřené nádobě po dobu 24 hodin. Jakmile mléko ztuhne, kefír je připraven. Směs dobře promíchejte a sceďte. Zrna nasypte do nového mléka a vypijte napuštěný mléčný kefír. Do něj můžete přidat např. i lněné semínko.
Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!