V sobotu měla moje dcerka narozeniny, a tak jsem se ji rozhodla překvapit tímto na přípravu ultra lehkým dortem! Takhle zářivý úsměv jsem už dlouho neviděla!

Čokoláda! Určitě už každá z nás experimentovala s čokoládovými dorty. Ale napadlo Vás někdy, že by mohla být jemná jako letní vánek nebo jako obláček na modré obloze? Mohu Vám s určitostí potvrdit, že je zde taková možnost. Teď to můžete zkusit, neboť Vám přinášíme recept na právě takovouto chuťovku.

Reklama

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 3 bílky
  • 6 PL cukru
  • špetku soli
  • 200 g mletých lískových oříšků

Na mousse krém:

  • 3 žloutky
  • 85 ml cukrového sirupu (90 g cukr a 90 ml vody)
  • 150 g hořké čokolády (65%)
  • 300 ml smetany na šlehání

Na ozdobení:

Reklama
  • čokoládové bonbóny
  • drcené lískové ořechy

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Bílky za pokojové teploty vyšleháme se špetkou soli na jemnou pěnu. Po částech přidáváme cukr, dokud nám nevznikne hustá pěna. Jemně přimícháme mleté ​​ořechy a vylijeme do formy o průměru 18 cm, předem vystlané pečícím papírem. Korpus pečeme na 160 ° C přibližně 10-15 minut.

V hrnci si připravíme cukrový sirup. Cukr a vodu necháme vřít po dobu 2-3 minut, následně necháme vychladnout.

Mousse krém si připravíme následovně. Čokoládu rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Nad párou si také utřeme žloutky s cukrovým sirupem tak, že hrnec budeme mít z části přímo ve vodě. Když bude pěna dostatečně utřená, ​​odstavíme nádobu z ohně a mícháme ručním mixérem ještě dalších 5-7 minut. Pro další použití musí být pěna vychlazená.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

K pěnové směsi přilijeme vychladlou čokoládu a promícháme. Smetanu ke šlehání, kterou jsme měli v ledničce nejméně 12 hodin, utřeme na pěnu a po částech ji vmícháme do čokoládového krému. Krém vylijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici 3-4 hodiny. Dort dozdobíme rozdrcenými oříšky a čokoládovými bonbony.

Reklama