Staročeská zeleninová polévky s pořádnými knedlíčky

Ingredience:

  • 600g mrkve
  • 250g petržele
  • Asi 3 stonky celeru řapíkatého
  • 1 velká cibule (pórek)
  • 3 stroužky česneku
  • 350 g mraženého hrášku
  • Koření: nové koření, pepř, sůl, bobkový list, tymián, čerstvá chilli paprička, petrželová nať
  • 150 ml oleje nebo 10 g másla

    Knedlíčky:
  • polohrubá mouka – 4 lžíce
  • krupice – 4 lžíce
  • škrob – 1 lžíce
  • cibule – 1 ks
  • voda – dle potřeby
shutterstock.com

Postup:

Reklama
  1. Začněme s přípravou zeleniny. Očistíme mrkev a petržel, oloupeme cibuli a omyjeme celer. Poté vše nasekáme na menší kousky dle preference. Velikost kousků může ovlivnit dobu vaření a intenzitu chutí v polévce. Různorodé tvary a velikosti kousků přidávají do polévky zajímavý vizuální prvek.
  2. Nyní se rozhodneme, zda chceme zeleninu krátce podusit nebo lehce osmahnout. Oba postupy dodají polévce skvělou chuť. Osobně preferuji druhou možnost. Rozpálím hrnec a přidám máslo nebo slunečnicový olej (případně olej z nakládaných sušených rajčat pro zajímavou chuť). Na rozpálený olej přidám nakrájenou cibuli, kterou nejprve restuji dozlatova. Pak přidám trochu medu a nechám zkaramelizovat. Asi po 2 minutách přidám nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a řapíkatý celer. Tento postup má zásadní vliv na celkovou chuť polévky. Restuji asi 10 minut a během tohoto procesu přidávám nové koření, pepř (do gázového sáčku), petrželovou nať, bobkový list nebo tymián a dosolím. Pokud máme rádi pikantní chuť, přidáme i čerstvou chilli papričku. Takto vzniká polévka s nádechem ohnivosti.
  3. Po 10 minutách restování zeleniny zalijeme 2 litry horké vody a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen, přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit na mírném ohni po dobu 30 minut. Těsně před koncem přidáme mražený hrášek. Pokud chceme změnu, přidáme do polévky asi 10 minut před koncem i menší růžičky brokolice. Nezapomeňte na česnek! Ten přidáme až při finálním dokončování polévky.
  4. Začněte smícháním polohrubé mouky, bramborového škrobu a krupice v hluboké misce. Dobře promíchejte všechny suché přísady a přidejte najemno nasekanou cibuli. Postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nedostanete pastovitou směs bez hrudek, která si udrží tvar.
  5. Až máte hotové těsto na knedlíčky, formujte lžící kousky podle požadované velikosti (nebojte se udělat knedlíčky větší, třeba velké jako polévková lžíce) a okamžitě je vhoďte do hrnce s vařící se polévkou. Nechte knedlíčky vařit spolu s polévkou ještě dalších 5 až 10 minut poté, co jste je všechny vložili do hrnce.
Reklama