K horkým letním dnům prostě patří osvěžení v jakékoli podobě. Mnozí si rádi dopřejí zchlazení na koupališti, či v jezeře, jiným zas padne vhod studený míchaný drink nebo limonáda. Ti z nás, kteří nepohrdnou dobrým dezertem si jistě zvolí dobře vychlazený a osvěžující zákusek. Malinově-kokosová dobrota je výbornou volbou, zejména když Vám příliš nevoní margarínové a přeslazené koláče i zákusky. Na tomto skvělém malinovém potěšeni si pochutnají i nejmenší a zákusek z plechu zmizí skutečně bleskově.
Jemný korpus, na kterém je jogurtový krém plný šťavnatých malin a voňavého kokosu. Zákusek lehčí než obláček je favoritem mezi dezerty a první příčky zaujme u dětí i dospělých. Připravte si jej podle následujícího receptu a zpříjemněte si letní dny i takovýmto způsobem.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 40 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 60 g strouhaného kokosu
- 1 polévkovou lžíci kakaa
Na krém:
- 300 g malin
- 400 g bílého jogurtu
- 60 g moučkového cukru
- 40 g strouhaného kokosu
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 balení ztužovače šlehačky
- 10 g želatiny
Jak na to?
Jako první si připravíme kokosový korpus. V míse si smícháme tři vejce s cukrem, z nichž vyšleháme hustou pěnu.
V další míse si smícháme suché ingredience. K mouce přisypeme prášek do pečiva a kakao a vše dobře promícháme. Následně postupně přimícháváme k pěně z vyšlehaných vajec. Mouku přidáváme v menším množství a pokaždé promícháme. Do vzniklé směsi na závěr přisypeme strouhaný kokos a znovu promícháme.
Připravíme si plech (v tomto případě je dobré použit plech o rozměrech 20×30 cm), který si vymažeme máslem. Těsto pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut.
Dokud se nám peče korpus, připravíme si jogurtový krém. V míse si smícháme jogurt, maliny, strouhaný kokos a moučkový cukr a vše šleháme mixérem na nejnižších otáčkách tak, abychom úplně „nerozbili“ maliny. Pak si vyšleháme pořádně vychlazenou smetanu na šlehání, ke které přidáme ztužovač. Vzniklou šlehačku postupně přimícháváme k jogurtovému krému tak, aby nám šlehačka „nespadla“.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pak si rozmícháme želatinu v malém množství vody (podle návodu) a necháme chvíli odstát. Pak želatinu zahřejeme a po rozpuštění přimícháme k malinovému krému.
Připravená jogurtovo-malinový krém rozetřeme na upečený korpus a celý zákusek necháme ztuhnout v lednici minimálně 3 hodiny.
Vrch zákusku po ztuhnutí ozobíme čerstvými malinami, čokoládovými hoblinkami nebo rozpuštěnou čokoládou. Necháme v lednici další půl hodinu a potom krájíme na kousky a podáváme.
Věříme, že Vám malinově-kokosový zákusek bude chutnat. Přejeme dobrou chuť!