Sušená rajčata v oleji pro zimní vaření

Reklama

Milujete sušená rajčata v oleji, ale nechcete za ně platit v obchodě malé jmění? Anebo máte dostatek domácích rajčat po sezóně a přemýšlíte, jak je ještě zpracovat? V obou případech pro vás máme řešení. Připravte si vlastní sušená rajčata naložená v kvalitním oleji na zimu!

Co budete potřebovat?

Velkou výhodou domácího nakládání je, že během zimy ušetříte peníze a správně naložená zelenina vám vydrží po celé měsíce. Navíc na ně nepotřebujete příliš mnoho surovin a proces není tak složitý, jak si jistě myslíte. V první řadě si připravte:

  • zralá rajčata – 1 1/2 – 2 kg,
  • mořská sůl (nebo kvalitní kuchyňská sůl) – podle chuti,
  • oregano – podle chuti,
  • tymián – podle chuti,
  • rozmarýn – podle chuti,
  • bazalka – podle chuti,
  • česnek (na tenké plátky) – podle chuti,
  • chilli vločky (volitelné) – podle chuti,
  • extra panenský olivový olej – dost na naplnění sklenic,
  • sterilizované sklenice a víčka.
Shutterstock

Pracovní postup

Rajčata důkladně opláchněte, rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Zelenou část odřízněte. Malou lžičkou vydlabejte semínka, protože bez semínek vám rychleji uschnou. Rozříznutou stranou nahoru rozložte rajčata na plech vyložený pečicím papírem. Nedávejte je příliš blízko k sobě. Každé rajče posypte malým množstvím mořské soli. Díky tomu se zbavíte vlhkosti a zvýrazníte chuť rajčete. Poté si zvolte metodu sušení. Můžete využít troubu na nízkou teplotu.

Reklama

Jde o nejjednodušší možnost. Nastavíte ji na 75-100 stupňů, vložíte do ní plechy a necháte dvířka trochu otevřená. Sušte rajčata 6-12 hodin, dokud nebudou vysušená. Pravidelně je kontrolujte, abyste nic nespálili. Máte-li sušičku na potraviny, můžete ji také použít. Nastavte ji na 50-60 stupňů a sušte rajčata 8-16 hodin. Až budou rajčata nádherně vysušená, můžete se pustit do naložení do oleje a jejich konzervování na zimu. Nebojte, není na tom nic těžkého.

Shutterstock

Naložení do oleje

Rajčata nechte po usušení zcela vychladnout. Sterilizujte si sklenice a také víčka. Sušená rajčata naskládejte do sklenic ve vrstvách a mezi ně dejte koření a plátky česneku. Nedávejte je příliš těsně, protože potřebujete nechat místo na olej. Nakonec vše zalijte olivovým olejem a ujistěte se, že se olej dostal všude a rajčata jsou zakrytá. Lžící jemně na rajčata zatlačte. Sklenice uzavřete a skladujte 1-2 týdny na tmavém a chladném místě. Po otevření je skladujte v lednici, dokud je nezpracujete.

Jak používat sušená rajčata?

V kuchyni je můžete využít mnoha způsoby. Nejlépe se hodí do těstovin, salátů, omáček nebo sendvičů. Stejně tak obohatí vaše domácí dipy, např. hummus nebo smetanový sýr. Při použití je vždy vyndejte z oleje, jemně nakrájejte a přidejte do jídla. Olej ale rozhodně nevyhazujte. Skvěle se hodí do salátových dresinků nebo dokonce na smažení. Využijete proto každou část rajčat naložených v oleji a užijete si jedinečnou chuť u každého pokrmu, do kterého přidáte rajčata nebo olej. Dobrou chuť!

Zdroj: tastyfood.top

Reklama