Švestky nemusí padnout jenom na slivovici! Takhle výborný švestkový koláč s drobenkou jste ještě neochutnali. Skvěle vypadá, ještě lépe chutná a jeho přípravu zvládne každý

Hledáte originální a chutný recept a přemýšlíte, co nového byste mohli upéct? Tak to určitě vyzkoušejte náš švestkový koláč s drobenou. Uvidíte, že zachutná vám i celé vaší rodině. Jeho příprava není náročná a výsledek stojí za to. Tento lahodný koláč s drobenkou, s křehkým těstem a jedinečnou tvarohovou náplní si zkrátka zamiluje úplně každý.

Pojďte se pustit do pečení

Možná máte doma recept na nějaký drobenkový koláč, ale určitě neznáte jeho speciální verzi, kde ještě navíc přidáte tvarohovou náplň. Díky tomuto zlepšováku získáte jedinečnou chuť a mnohem křehčí těsto. Koláč není suchý a přinese originální nápad do vaší kuchyně. Jeho příprava je velice nenáročná a jednoduchá na čas i na potřebné ingredience. Většinu surovin, které budete potřebovat, máte obvykle doma. Je ideální, když jsou švestky čerstvé, ale dají se samozřejmě použít i zamražené nebo kompotované. Koláč se skládá celkem ze tří vrstev, které se pečou každá zvlášť.

  • Těsto
  • Švestková náplň
  • Tvarohový krém

Těsto

Příprava těsta je velice rychlá. Smíchejte dohromady 300 gramů mouky, 125 gramů cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku skořice. Do směsi sypkých přísad přidejte jedno vajíčko. Není třeba oddělovat žloutek od bílku a tvořit z něj sníh – rozklepne se do těsta celé. Dále pomalu a opatrně vmíchejte 150 gramů v mikrovlnce nebo na sporáku rozehřátého másla či margarínu. Z těchto surovin opatrně umíchejte těsto – dávejte pozor, aby sypké složky příliš neprášily. Ideální je použít kuchyňský robot. Vzniklé těsto si rozdělte na tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu. Větší část dejte do formy na koláč a menší si zatím nechte stranou – tu budete potřebovat na závěr.

Čtěte také: Nikdy by mě to nenapadlo, ale doporučujeme vyzkoušet! Umístěte česnek a bobkový list do láhve s vodou, a buďte svědky zázraku!

Náplň ze švestek

Základem náplně jsou švestky zbavené pecek a nakrájené na čtvrtky. Budeme jich potřebovat 750 gramů. Promíchejte je s cukrem a dejte je vařit na nízkou teplotu. Množství cukru záleží na vaší chuti i na typu švestek. Všeobecně je doporučováno 50 gramů, ale u kyselých švestek můžete dát až dvojnásobné množství. Stejně tak pokud budete péct koláč z jiného ovoce – potom je třeba míru oslazení odhadnout také individuálně. V případě, že bude směs švestek s cukrem příliš hustá, lze přidat i několik lžic vody. Po povaření směsi si stranou rozmíchejte 40 gramů kukuřičného škrobu. Ten za stálého míchání přidejte do švestek s cukrem a ještě vše chvíli vařte. Před naskládáním na těsto nechte náplň trošku vychladnout.

Tvarohový krém na závěr

Utřete 2 vajíčka a 75 gramů cukru. Do toho přidejte jedno balení vanilkového pudinku, 500 gramů tvarohu a dochuťte dvěma lžícemi citronové šťávy. Na těsto ve formě na koláče naneste náplň ze švestek a na ní tento tvarohový krém. Vše ještě postrouhejte zbývajícím těstem, které jste si nechali stranou. Koláč pečte v předem předehřáté troubě po dobu přibližně 45 až 50 minut, dokud nebude celý krásně zlatý.