Švestky nemusí padnout jenom na slivovici! Takhle výborný švestkový koláč s drobenkou jste ještě neochutnali. Skvěle vypadá, ještě lépe chutná a jeho přípravu zvládne každý -
Menu

Švestky nemusí padnout jenom na slivovici! Takhle výborný švestkový koláč s drobenkou jste ještě neochutnali. Skvěle vypadá, ještě lépe chutná a jeho přípravu zvládne každý

není suchý a přinese originální nápad do vaší kuchyně. Jeho příprava je velice nenáročná a jednoduchá na čas i na potřebné ingredience. Většinu surovin, které budete potřebovat, máte obvykle doma. Je ideální, když jsou švestky čerstvé, ale dají se samozřejmě použít i zamražené nebo kompotované. Koláč se skládá celkem ze tří vrstev, které se pečou každá zvlášť.

  • Těsto
  • Švestková náplň
  • Tvarohový krém

Těsto

Příprava těsta je velice rychlá. Smíchejte dohromady 300 gramů mouky, 125 gramů cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku skořice. Do směsi sypkých přísad přidejte jedno vajíčko. Není třeba oddělovat žloutek od bílku a tvořit z něj sníh – rozklepne se do těsta celé. Dále pomalu a opatrně vmíchejte 150 gramů v mikrovlnce nebo na sporáku rozehřátého másla či margarínu. Z těchto surovin opatrně umíchejte těsto – dávejte pozor, aby sypké složky příliš neprášily. Ideální je použít kuchyňský robot. Vzniklé těsto si rozdělte na tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu. Větší část dejte do formy na koláč a menší si zatím nechte stranou – tu budete potřebovat na závěr.

Náplň ze švestek

Základem náplně jsou švestky zbavené pecek a nakrájené na čtvrtky. Budeme jich potřebovat 750 gramů. Promíchejte je s cukrem a dejte je vařit na nízkou teplotu. Množství cukru záleží na vaší chuti i na typu švestek. Všeobecně je doporučováno 50 gramů, ale u kyselých švestek můžete dát až dvojnásobné množství. Stejně tak pokud budete péct koláč z jiného ovoce – potom je třeba míru oslazení odhadnout také individuálně. V případě, že bude směs švestek s cukrem příliš hustá, lze přidat i několik lžic vody. Po povaření směsi si stranou rozmíchejte 40 gramů kukuřičného škrobu. Ten za stálého míchání přidejte do švestek s cukrem a ještě vše chvíli vařte. Před naskládáním na těsto nechte náplň trošku vychladnout.

Tvarohový krém na závěr

Utřete 2 vajíčka a 75 gramů cukru. Do toho přidejte jedno balení vanilkového pudinku, 500 gramů tvarohu a dochuťte dvěma lžícemi citronové šťávy. Na těsto ve formě na koláče naneste náplň ze švestek a na ní tento tvarohový krém. Vše ještě postrouhejte zbývajícím těstem, které jste si nechali stranou. Koláč pečte v předem předehřáté troubě po dobu přibližně 45 až 50 minut, dokud nebude celý krásně zlatý.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Báječný recept na nejměkčí rohlíčky na světě. Nic lepšího jste…

Už jste někdy ochutnali dobrotu, která Vám zaručeně obrátila život vzhůru nohama? Pokud ano, tak to jste ještě zřejmě nikdy…
RECEPTY

Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem…

Dnes se s Vámi podělíme o báječný recept na domácí čalamádu, která se připravuje za studena. Pro některé to možná zní…
RECEPTY

Maso po Srbsku prostě musíte vyzkoušet. Rychle a jednoduše, v…

Pojďte vyzkoušet nový recept, který určitě ještě neznáte. Chuť tohoto vepřového masa na srbský způsob vás určitě nadchne a zamilujete…
RECEPTY

Stačí vám jeden jediný pekáč, pár běžných surovin a po…

Máte chuť na maso? Ale nechce seš vám ušpinit mnoho nádobí, ani se vám nechce pouštět se do složitých receptů…
RECEPTY

Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na…

Langoše jsou typickým maďarským jídlem. Kdo chce ochutnat skutečně ten nejlepší, musí mít za kamaráda Maďara který umí vařit, nebo…
RECEPTY

Socialismus měl jedno velké plus. Existovaly normy na jídla a…

Socialismus je dávno pryč a pokud na něj začneme vzpomínat tak musíme říci, že tolik dobrého zase až tak nepřinesl.…