Tento sýrový koláč je kynutou formou slaného pečiva. Počítejte tedy s tím, že je potřeba jeho přípravě věnovat určitý čas – i s kynutím a pečením vás jeho příprava vyjde celkem na 2 hodiny 10 minut. Avšak sýrový koláč zvládne každý začátečník, obzvláště pokud vlastníte domácí pekárnu, která vám těsto připraví sama. Určitě to ale zvládnete i bez pekárny – jakmile se jednou naučíte, jak na kynuté těsto, pak už jsou všechny recepty z něj jednoduché.
Ingredience
- 200 g tvrdého sýru,
- 170 g másla,
- 1 ks vaječný žloutek,
- 15 g cukru,
- 1,5 lžičky instantního droždí,
- 350 g mouky,
- 1 ks vejce,
- 2,5 g soli (špetka soli),
- 200 ml mléka.
Příprava
- Do teplého (ale ne horkého!) mléka dejte rozpustit cukr, poté i droždí. Přidejte vejce, sůl, 50 g změklého másla a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto dejte do mísy, shora poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo. Čekejte, až se jeho obsah zdvojnásobí – trvá to asi hodinu.
- Těsto rozdělte na sedm stejných částí.
- Jednu z těchto částí rozválejte a umístěte do vymazané formy (20×25 cm). Potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou strouhaného tvrdého sýra.
- Vezměte další kousek, rozválejte a položte na první kousek. Potřete máslem, sýr nepřidávejte.
- Další vrstvu už potřete máslem a posypete sýrem, tu příští pak jen máslem. Jednotlivé vrstvy střídejte do spotřebování surovin. Poslední vrstvu potřete rozšlehaným vejcem.
- Koláč nařežte do čtverce, ale nechte je u sebe.
- Nechte 20-30 minut kynout přikryté sáčkem nebo potravinářskou fólií.
- Poté odkryjte, a pečte 40 minut na 180 °C.
Sýrový koláč, jak ho ještě neznáte
Tento sýrový koláč je vyrobený z klasického tvrdého sýra, nejedná se tedy o žádný druh cheesecaku, které se u nás nesprávně překládají jako sýrové koláče. Můžete trochu experimentovat s druhy sýru, který do koláče dáte, výsledkem bude vždy lahodně tající sýr a zlatavý koláč. Sníst jej můžete jen tak, nebo přidejte šunku či slaninu. Tento koláč si určitě zamilujete!