Tajemství zdravých rostlin odhaleno: tento (ne)obyčejný trik využívaly celé generace

Bez použití cibule se neobejde žádný kuchař. U chuti však pozitivní vlastnosti této oblíbené zeleniny, která je nedílnou součástí pokrmů takřka napříč zeměkoulí, ani zdaleka nekončí.

Reklama

Levný a dostupný poklad

Svoji popularitu si tato zelenina z čeledi amarylkovitých vysloužila oprávněně. Je bohatá na vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, riboflavin a niacin. Dále obsahuje zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, jód, mangan nebo železo. Právě z důvodu velkého množství látek prospěšných pro správné fungování našeho organismu jej odborníci doporučují konzumovat na denní bázi, nejlépe pak několikrát denně v různých pokrmech.

Cibule je dále bohatá na allicin, který má na svědomí její štiplavost. Tato látka je účinnou zbraní proti bakteriím a virům a také nejsilnějším přírodním antibiotikem.

Nejen pro lidi

Množství pozitivních vlastností cibule si nemusíme nechávat pouze pro sebe – látky v ní obsažené můžeme využít i v péči o úrodu – toho lze nejlépe dosáhnout v podobě výluhu z cibulových slupek. V poměru cena-výkon je nemá tato metoda konkurenci.

Reklama

Jak na to? Za tímto účelem vložíme hrst cibulových slupek do vybrané nádoby, zalijeme je vodou a přikryjeme tak, abychom zabránili vstupu světla. Takto necháme slupky louhovat přes noc. Ráno tekutinu přecedíme, poté ji můžeme používat jako živný roztok pro rostliny.

Pokud si chcete podobný roztok připravit také pro sebe, například pro posílení imunity během chřipkového období, zalijte cibulové slupky vroucí vodou a nechejte louhovat po dobu alespoň 20 minut. Tento výluh  pijte vždy čerstvý, a to nejlépe dvakrát denně. Kromě posílení přirozené obranyschopnosti uleví při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Reklama