Pravé domácí máslo, jedna z těch úžasných dětských vzpomínek, kterou nemůžeme vymazat z paměti. Vyvstane nám pokaždé, když si na chléb ke snídani namažeme margarín. To pravé domácí máslo, které jsem však chutnali ke snídani každé ráno u babičky, u které jsme trávili celé letní prázdniny, je však nepopsatelný chuťový zážitek!
Reklama
Zajímáte-li se v dnešní době navíc o složení potravin, které každý den kupujete a poté jíte, pak je výroba domácího másla tou správnou volbou. Palmový olej totiž nepotkáte ani z dálky!
Co budete potřebovat?
- 1 L smetany ke šlehání (35%)
Jak na to?
- Nejprve si v hluboké míse připravte všechnu smetanu, kterou máte.
- Poté začněte šlehat, metličkou, či elektrickým šlehačem. Je to jen na Vás.
- Po chvíli Vám vznikne šlehačka, která ale není naším cílem. V tento okamžik tedy přichází na řadu ponorný mixér, díky němuž získáte jednoduše podmáslí, které si můžete schovat např. na výrobu domácího chleba.
- Budete-li ve šlehání pokračovat, začnou Vám vznikat máslové hrudky, které jsou přesně to, co chceme.
- Jakmile se Vám bude zdát, že je máslo dostatečně tuhé, postačí, když si ho na vhodné místo vyklopíte a podmáslí si slijete do vedlejší nádoby.
- Teď přichází na řadu hnětení másla, které musíte provést pod proudem studené vody. Zbavíte se tak zbytků syrovátek.
- Dle Vaší chuti si máslo můžete případně i dochutit. Doporučujeme přidat např. bylinky či sůl.
Dobrou chuť přejeme!
Reklama