Tento koláč je snem každé domácnosti! Jednoduchý, chutný a lahodný tvarohový koláč připravíte už za pár minut!

 

Tvarohové koláče jsou pochoutkou pro malé i velké a to obzvláště, pokud je umíme dobře připravit. Nejlépe chutnají s ovocem. Mnoho hospodyněk přidává do tvarohu i skořici. Tento koláč však bude výjimečný. Víte čím?

Reklama

Švestky namočené v likéru dodají koláči nezaměnitelnou vůni a chuť. Sladkost likéru, ve kterém švestky před pečením necháme vyluhovat, Vám bude na jazyku způsobovat hotovou explozi. Pokud náhodou nejste fanouškem sušených švestek, klidně můžete použít jiné sušené ovoce – meruňky, rozinky, či dokonce brusinky.

Co budete potřebovat

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 3 vejce
  • 225 g sušených švestek
  • 100 g másla
  • 85 g cukru
  • 30 g lískových oříšků
  • 2 PL mléka
  • 50 ml sladkého likéru dle Vaší chuti
  • 1 balíček vanilkového cukru

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Sušené švestky namočte na několik hodin do likéru. Výborný je mandlový, ale postačí i jakýkoliv ovocný, může být i domácí. Pokud nemáte rádi chuť alkoholu, postačí Vám voda nebo sladší čaj.

Lískové oříšky nasekejte a smíchejte s moukou, přidejte máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky a 25 g krystalového cukru. Vše smíchejte a přidejte bílek z jednoho vejce (žloutek si odložte), mléko a prohněťte těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Z těsta si vyformujte bochník a na chvíli ho odložte odpočinout.

Reklama

Mezitím si připravte tvarohovou směs. Smíchejte tvaroh, 60 g cukru, vanilkový cukr, 2 celá vejce a 1 žloutek. Ponorným mixérem vše smíchejte do jednotné konzistence.

Těsto si vyválejte podle formy na pečení a přebývající okraje seřízněte. Na dno formy poklaďte na těsto nasáklé sušené švestky a přikryjte je směsí tvarohu. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 40-45 minut. Přejeme dobrou chuť![hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Video návod krok za krokem

Reklama