Těstoviny se zakysanou smetanou – minutka, kterou budete milovat

Těstoviny jsou základem italské kuchyně. Dnes existují v mnoha variantách pokud jde o provedení. Stejně tak existuje řada variant. Nemusí se jednat jenom o ty klasické italské, ale může se jednat i o jejich různé modifikace. Sem řadíme i minutku v podobě těstovin se zakysanou smetanou. Už daný název zní celkem zajímavě. A velmi dobá je i jejich chuť. Jak na ně?

Reklama

Co bude potřeba?

Základem jsou těstovin. Ty není nutné vyrábět po domácku, jelikož je jednodušší je koupit. Nabídka je velká. Mezi oblíbené druhy, které se k tomuto receptu hodí, rozhodně patří jak klasické špagety, tak to mohou být ale i penne, stejně jako populární linguine. Fantazii a chuti se však v případě daného postupu meze nekladou. Konkrétně je na tento recept potřeba 500 gramů těstovin. Z tohoto množství se vychází i v podílech ostatních surovin, které je třeba si opatřit:

  • 150 g slaniny (jako alternativu lze použít i šunku, párek, nebo jinou uzeninu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 – 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • 100 gramů taveného sýra
  • 1 velká cibule (nakrájet nadrobno)
  • Sůl, pepř, oregano a muškátový oříšek

Jedná se o osvědčenou kombinaci a množství surovin. Samozřejmě není problémem jejich podíly lehce upravit, dle chuti. Mnoho lidí má rádo také chilli, nebo bazalku místo oregana. Jde o drobné úpravy, kterými lze recept snadno modifikovat do chuti, která bude vyhovovat konkrétnímu strávníkovi.

Reklama

Startujeme základem

Ten je třeba připravit celkem jednoduše. Jako první se vezme najemno nakrájená cibule, ke které se přidá na větší kousky nakrájená slanina. Obojí přijde najednou na pánev. Tuk pustí slanina a tak ho není nutné přidávat. Když je použita jiná uzenina, může se trochu oleje přilít. Cibule i uzenina se nechá postupně opékat, až lehce zhnědne. Pozor na připálení.

Mezi tím, co se připravuje základ, je možné dát vařit vodu na těstoviny. Tu ihned osolte, což je při přípravě těstovin nezbytnost. Doporučujeme větší hrnec a dostatek vody. Těstoviny budou mít více prostoru a můžete eliminovat to, že se budou lepit. Následně je uvařte klasicky, podle návodu na obalu.

Připravte směs

Zatímco se těstoviny vaří, je možné vzít do ruky samotná základ. Tedy cibuli se slaninou. Do nich následně vyklopte celý kelímek zakysané smetany. K němu přidejte prolisovaný česnek a další ingredience, jako je právě sůl, pepř a případné bylinky. Lehce zamíchejte a na mírném ohni nechte lehce prohřát. V tu chvíli vmíchejte také tavený sýr, který by se měl rozpustit s propojit.

Důležité je udržovat směs teplou, ale zároveň ji nevařit. To proto, že by se mohla srazit, nebo by mohlo dojít k tomu, že by konzistence nebyla propojená tak, jak je potřeba. Toho se doporučujeme vyvarovat. Sporák by měl být na minimum, nebi je možné směs míchat raději zcela mimo plotnu a případě potřeby ji dát jenom na pár desítek vteřin přihřát.

Smíchejte s těstovinami

Mezi tím by se měly postupně dovařit samotné těstoviny. Pokud ano, je třeba je klasicky přecedit, nechat okapat a poté je vrátit zpět do hrnce. Sem následně přilijte samotnou směs. Opět nevařte, jenom lehce zahřívejte. Vše několikrát promíchejte, aby se těstoviny spojily s omáčkou ze smetany a sýru. Zde je důležitá rychlost. Dlouhodobý ohřev by mohl způsobit, že budou těstoviny příliš převařené.

Následující krok už je jednoduchý. Z hrnce těstoviny se zakysanou smetanou, slaninou a sýrem nandejte na hluboký talíř a můžete servírovat. Jídlo je to nejenom chutné, ale také velmi dobře zasytí. Vzhledem k jeho charakteru můžeme říci, že v případě potřeby je možné vytvořit alternativu pro vegetariány, která vypadá tak, že nebude použita slanina či jiná uzenina. V tom je celý recept zajímavě všestranný.

Reklama
Reklama