Den uběhne jako blesk a ani nestihnete nakoupit. V lednici není nic k večeři a nemáte náladu objednávat si žádné jídlo z restaurace. Nebo vás jen honí mlsná a dali byste si něco chutného, výživného, plného masa, smetany a sýra. V tom případě je tento recept pro vás jako stvořený – jeho příprava nevyžaduje větší kulinářské schopnosti, většinu surovin nejspíš budete mít doma, a navíc v sobě kombinuje přímo strž lahodných chutí a vůní!
Lákavé bochánky z mletého masa
Na přípravu receptu budete potřebovat sice větší množství ingrediencí, ale většinu z nich nejspíš najdete doma ve spíži. Připravte si 800 gramů mletého vepřového masa (případně směs hovězího a vepřového), 300 gramů mletého kuřecího masa, jednu větší cibuli, 200 mililitrů mléka, 70 gramů chleba (kváskový nebo klidně bílý), sůl, pepř, 200 mililitrů zakysané smetany, 2 vajíčka, 150 gramů tvrdého sýra, oblíbené koření, nasekanou pažitku a olej.
Pracovní postup
Nejprve v míse smíchejte oba druhy mletých mas a k nim přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Chléb rozdrobte na drobné kousky, zalijte mlékem a přidejte ho k masové směsi. Nejlépe asi poslouží bílý toustový chléb. Dochuťte směs přiměřeným množstvím soli, pepře a kořením, které máte rádi. Můžete použít například koření na čínu, na gyros nebo grilovací koření. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Směs důkladně promíchejte a začněte z ní tvarovat koule o velikosti rajského jablíčka. Do středu kuličky vždy vytlačte důlek. Poté si připravte pekáč, který vymažete olejem. Do pekáče klaďte hezky jednu kuličku vedle druhé. Nastrouhaný sýr smíchejte se smetanou, vajíčky a pažitkou a touto náplní vyplňte otvory v kuličkách. Nyní můžete pekáč vložit do trouby rozpálené na 200 °C. Pečte po dobu 30 minut, dokud nebudou kuličky krásně zlaté. Podávejte s vařenými brambory nebo těstovinovým salátem.