Tiramisu patří mezi nejoblíbenější dezerty na světě. Doma si ho můžete připravit velmi jednoduše a přizpůsobit si ho podle toho, jakou nádobu zrovna máte po ruce. Chuť zůstane stále stejná, ale prezentace je u dezertů stejně důležitá jako jejich chuť. Jestli milujete tiramisu nebo podobné dezerty, zkuste tento recept a zajisté nebudete zklamaní.
Co budete potřebovat?
Na tiramisu vám stačí jen pár věcí, i když nejde zrovna o tradiční suroviny. Hlavně masarpone nebo amaretto jistě nemáte neustále doma. Investice do těchto ingrediencí se vám ovšem vyplatí, protože výsledný dezert je vynikající. Neuvěříte, jak si pochutnáte na obyčejném tiramisu. A připravit si ho můžete do sklenice, plechu nebo misky. Na výrobu potřebujete:
- vaječné žloutky – 5 ks,
- moučkový cukr – 150 gramů,
- mascarpone (nebo smetanový sýr) – 500 gramů,
- amaretto (mandlový likér) – 30 ml,
- káva – 1 hrnek,
- sušenky – 1 balíček,
- kakaový prášek – 2 lžíce.
Pracovní postup
Vaječné žloutky důkladně prošlehejte s cukrem. Musíte šlehat tak dlouho, dokud nezískáte nadýchanou, světlou směs. Poté je pár minut míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustnou. Nechte je vychladnout a poté do nich přidejte mascarpone. Vše důkladně promíchejte metličkou. Sušenky namočte do směsi vychladlé kávy a amaretta. Jestli nemáte doma k dispozici tradiční amaretto, můžete použít i obyčejný rum. Nyní si připravte vhodnou formu a můžete se pustit do vrstvení.
Nejdřív na dno vyskládejte sušenky, poté krém, sušenky a krém. Přidat můžete cokoli, co jen máte rádi. Máte-li obdélníkovou formu, můžete klidně sušenky naskládat na dno a boky, zatímco doprostřed nalijete připravený krém. Je pouze na vás, jak bude výsledný dezert vypadat. Ale vždy si na něm pochutnáte. Stejně tak si můžete tento krásný dezert připravit také do sklenice a ihned po výrobě ho podívat. Anebo ho nechte předem ještě vychladit v lednici, abyste získali nádherně osvěžující dezert během horkých letních dnů. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: bukvarche.com