Tohle jste o letních jablkách nevěděli! Jablka jako od babičky: trik, který zachrání úrodu a ušetří vám spoustu práce

Reklama

Voňavá letní jablka právě dozrávají a přináší do našich kuchyní osvěžující chuť, kterou v jiných ročních obdobích jen těžko najdeme. V tomto článku se dozvíte, kdy je nejlepší čas na jejich sklizeň, jak je správně uchovat, aby neztratila svou šťavnatost, a především – jak je chutně využít. Od babiččiných koláčů až po domácí sirupy, letní jablka mají v kuchyni obrovský potenciál, pokud s nimi naložíte správně a rychle.

První známka léta na větvích

Letní jablka jako by křičela: „Sněz mě hned!“ Jsou křehká, šťavnatá a mají jen krátké období, kdy chutnají naprosto dokonale. Odrůdy jako ‘James Grieve’, ‘Discovery’ nebo legendární ‘Průsvitné letní’ dozrávají mezi červencem a srpnem, ale záleží na lokalitě i počasí. Poznáte je snadno – když jablko otočíte a samo se pustí větvičky, je zralé. Navíc krásně voní a má jemně žlutavý až načervenalý odstín. Rozřízněte jedno – pokud má hnědá semínka a šťavnatou dužninu, ale není moučnaté, je čas na sklizeň.

Není čas otálet se sklizní

Letní jablka nemají ráda čekání. Když dozrají, je třeba jednat rychle, jinak začnou padat na zem a ztrácet kvalitu. Sklízejte raději postupně, každý den pár kousků, jak dozrávají. Nečekejte, až budou všechny plody hotové naráz – ty nejzralejší by už mohly být na zemi a v horším stavu. Taková jablka se pak hodí spíš na kompot než do mísy na stůl.

Shutterstock

Skladování je jen krátkodobé řešení

Reklama

Na rozdíl od svých podzimních příbuzných nejsou letní jablka stvořená pro dlouhodobé ležení ve sklepě. I v ideálních podmínkách – tedy ve stínu, chladu a mimo dosah jiného ovoce – vydrží maximálně dva týdny. Nejlépe jim bude v lednici nebo v chladném sklepě, ale i tam je třeba s nimi nakládat opatrně. Pomačkané nebo poškozené plody dejte stranou, jinak mohou způsobit hnilobu celého zásobníku.

Jablka, která si říkají o vařečku

Letní jablka jsou díky své měkké struktuře ideální pro tepelnou úpravu. Kompoty, přesnídávky, šťávy nebo pyré – možnosti jsou téměř nekonečné. A co je nejlepší? Díky přirozené sladkosti není třeba přidávat mnoho cukru. Skvělá jsou i do štrúdlu nebo koláčů, kde jejich mírná kyselost krásně vyvažuje sladkost těsta. Když si s nimi pohrajete v kuchyni, odmění vás plnou chutí a omamnou vůní.

Shutterstock

Pyré a přesnídávky nejen pro děti

Doma vyrobené jablečné pyré se hodí nejen pro nejmenší strávníky. Stačí jablka povařit s kapkou citronu a máte skvělý základ do jogurtu, kaše nebo i do zavařovací sklenice na horší časy. U přesnídávky navíc oceníte to, že letní jablka nepotřebují přislazování. Jejich jemná struktura a přírodní aroma dělají z pyré delikatesu, kterou si zamilují malí i velcí.

Koláče, štrúdly a sladké pokušení

Když se řekne letní jablka, milovníci pečení zbystří. Jejich měkká dužnina a osvěžující chuť je jako stvořená pro koláče a tradiční štrúdly. Zapomeňte na tvrdé zimní odrůdy – tyhle jablíčka se doslova rozpouštějí v těstě. Můžete je podusit s trochou skořice a hřebíčku, přidat do drobenkových koláčů nebo použít jako náplň do lístkového těsta. Výsledkem bude dezert, kterému nikdo neodolá.

Shutterstock

Když z jablek teče poklad

Moštování je další skvělý způsob, jak letní jablka zužitkovat. Čerstvý domácí mošt je voňavý, sladký a plný chuti. Lze ho pít okamžitě, nebo si ho zavařit na později. Pokud máte moštu dostatek, zkuste z něj udělat i sirup nebo želé. Stačí pektin, citronová šťáva a trocha trpělivosti. Výsledkem je lahodná dobrota, která oživí palačinky, jogurty nebo jen obyčejný krajíc chleba s máslem.

Nejlepší jsou čerstvá

Letní jablka jsou symbolem prázdnin, babiččiny zahrady a sladké jednoduchosti. Nečekejte, že vám vydrží do podzimu – místo toho si je dopřejte teď. Ať už je sníte rovnou ze stromu, nebo je proměníte v kulinářské poklady, udělají vám radost. Jak říká článek: „Nejlepší službu uděláte sobě i ovoci, když si je vychutnáte čerstvá nebo je hned proměníte v chutné domácí recepty.“ A přesně to je jejich největší kouzlo.

Zdroj: Predminutou.cz

Reklama