Ve světě fastfoodů to vře! Do centra pozornosti se dostala síť KFC, kterou zasáhly závažné spekulace o manipulacích s trvanlivostí masa. Europoslanec Tomáš Zdechovský nenechal situaci bez povšimnutí a žádá ministry, aby okamžitě zakročili. V následujícím článku se podíváme na to, co přesně odhalila investigace novináře Jana Tuny, jaké kroky se očekávají od vlády a co může tento skandál znamenat pro budoucnost slavné značky.
Politická výzva
Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL se rozhodl jednat rázně. Odeslal dopis ministru zemědělství Marku Výbornému a ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, v němž žádá okamžitou prověrku všech českých restaurací KFC. Ve svém vyjádření nešetřil ostrými slovy: „Veškeré restaurace KFC musí projít okamžitou a důkladnou kontrolou. Informace o dlouhodobém prodeji zkaženého masa jsou vážné a mohly ohrozit zdraví obyvatel České republiky!“
Investigace novináře Tuny
Do celé kauzy se opřel i investigativní novinář Jan Tuna. Jeho tým údajně natočil skryté záběry a získal výpovědi zaměstnanců, které mají dokazovat, že se s masem v českých provozovnách ne vždy nakládá podle pravidel. Tuna na sociálních sítích uvedl: „Hotovo! Dostříháno! Prošlé maso v KFC i v ČR. Podvody s trvanlivostí. Velká reportáž. Videa, fotografie, svědectví. Kontroly. Byli jsme přímo na místě.“
Evropský rozměr kauzy
Aféra už dávno překročila hranice Česka. Podle Tuny se do případu vložila i Evropská komise, která chce prověřit praktiky KFC napříč celou Unií. Europoslanec Zdechovský přitom upozornil, že „zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat“. Pokud se podezření potvrdí, mohou padnout tvrdé sankce.
Inspirace z Dánska
Situace má precedent v Dánsku, kde před časem televize DR odhalila přelepování štítků s datem spotřeby. Tamní potravinová inspekce následně neudělila žádné provozovně pozitivní hodnocení a vedení KFC reagovalo radikálně – uzavřelo všech 11 restaurací v zemi a ukončilo spolupráci s franšízantem. „Naše standardy bezpečnosti potravin nejsou předmětem vyjednávání,“ prohlásilo vedení značky.
Hrozba pro pověst značky
KFC se v Česku pyšnilo růstem. Jen loni otevřelo sedm nových restaurací a dnes jich má 135. Ředitelka KFC pro Česko a Rakousko Ivana Makalová Dlouhá ještě nedávno ujišťovala, že podnik nabízí „šťavnaté kuřecí pochoutky a služby v té nejlepší možné kvalitě“. Současný skandál ale může tuto image výrazně poškodit.
Konkurence nespí
Na český trh míří silní hráči. Popeyes a Five Guys už se etablovali a další značky se chystají vstoupit. Fastfoody podle Hospodářské komory tvoří až 15 % gastronomických podniků u nás a jejich podíl neustále roste. Jakékoli pochybení tak může být pro KFC fatální v souboji o zákazníky.
🚨 Podávám podnět ministrům zemědělství a zdravotnictví k podezřením na manipulaci s masem a jeho trvanlivostí v síti KFC.
— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) September 15, 2025
Zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat. Požaduji okamžité kontroly, prověření auditů a případné sankce. pic.twitter.com/pmOYnAdQ1g
Možné následky
Pokud kontroly potvrdí manipulace s trvanlivostí, čekají síť KFC nejen vysoké pokuty, ale i ztráta důvěry zákazníků. V zemi, kde si lidé na kvalitu potravin potrpí čím dál více, by šlo o těžkou ránu. Jak připomíná Zdechovský, „zdraví občanů“ je na prvním místě – a vláda má nyní povinnost ukázat, že to myslí vážně.
Co bude dál
Nyní se čeká na kroky ministerstev a výsledky kontrol. Zda půjde jen o přechodný problém, nebo se otřese samotná pověst globální značky, ukáže až čas. Jisté ale je, že kauza s masem v KFC hýbe nejen českou, ale i evropskou scénou.
Zdroj: Echo24.cz