Tomáš Zdechovský žádá tvrdé sankce! Hrozí KFC v Česku konec kvůli podezření z přelepování štítků s datem spotřeby.

Reklama

Ve světě fastfoodů to vře! Do centra pozornosti se dostala síť KFC, kterou zasáhly závažné spekulace o manipulacích s trvanlivostí masa. Europoslanec Tomáš Zdechovský nenechal situaci bez povšimnutí a žádá ministry, aby okamžitě zakročili. V následujícím článku se podíváme na to, co přesně odhalila investigace novináře Jana Tuny, jaké kroky se očekávají od vlády a co může tento skandál znamenat pro budoucnost slavné značky.

Politická výzva

Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL se rozhodl jednat rázně. Odeslal dopis ministru zemědělství Marku Výbornému a ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, v němž žádá okamžitou prověrku všech českých restaurací KFC. Ve svém vyjádření nešetřil ostrými slovy: Veškeré restaurace KFC musí projít okamžitou a důkladnou kontrolou. Informace o dlouhodobém prodeji zkaženého masa jsou vážné a mohly ohrozit zdraví obyvatel České republiky!“

Investigace novináře Tuny

Do celé kauzy se opřel i investigativní novinář Jan Tuna. Jeho tým údajně natočil skryté záběry a získal výpovědi zaměstnanců, které mají dokazovat, že se s masem v českých provozovnách ne vždy nakládá podle pravidel. Tuna na sociálních sítích uvedl: Hotovo! Dostříháno! Prošlé maso v KFC i v ČR. Podvody s trvanlivostí. Velká reportáž. Videa, fotografie, svědectví. Kontroly. Byli jsme přímo na místě.

Evropský rozměr kauzy

Reklama

Aféra už dávno překročila hranice Česka. Podle Tuny se do případu vložila i Evropská komise, která chce prověřit praktiky KFC napříč celou Unií. Europoslanec Zdechovský přitom upozornil, že „zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat“. Pokud se podezření potvrdí, mohou padnout tvrdé sankce.

Inspirace z Dánska

Situace má precedent v Dánsku, kde před časem televize DR odhalila přelepování štítků s datem spotřeby. Tamní potravinová inspekce následně neudělila žádné provozovně pozitivní hodnocení a vedení KFC reagovalo radikálně – uzavřelo všech 11 restaurací v zemi a ukončilo spolupráci s franšízantem. „Naše standardy bezpečnosti potravin nejsou předmětem vyjednávání,“ prohlásilo vedení značky.

Shutterstock

Hrozba pro pověst značky

KFC se v Česku pyšnilo růstem. Jen loni otevřelo sedm nových restaurací a dnes jich má 135. Ředitelka KFC pro Česko a Rakousko Ivana Makalová Dlouhá ještě nedávno ujišťovala, že podnik nabízí „šťavnaté kuřecí pochoutky a služby v té nejlepší možné kvalitě“. Současný skandál ale může tuto image výrazně poškodit.

Konkurence nespí

Na český trh míří silní hráči. Popeyes a Five Guys už se etablovali a další značky se chystají vstoupit. Fastfoody podle Hospodářské komory tvoří až 15 % gastronomických podniků u nás a jejich podíl neustále roste. Jakékoli pochybení tak může být pro KFC fatální v souboji o zákazníky.

Možné následky

Pokud kontroly potvrdí manipulace s trvanlivostí, čekají síť KFC nejen vysoké pokuty, ale i ztráta důvěry zákazníků. V zemi, kde si lidé na kvalitu potravin potrpí čím dál více, by šlo o těžkou ránu. Jak připomíná Zdechovský, „zdraví občanů“ je na prvním místě – a vláda má nyní povinnost ukázat, že to myslí vážně.

Co bude dál

Nyní se čeká na kroky ministerstev a výsledky kontrol. Zda půjde jen o přechodný problém, nebo se otřese samotná pověst globální značky, ukáže až čas. Jisté ale je, že kauza s masem v KFC hýbe nejen českou, ale i evropskou scénou.

Zdroj: Echo24.cz

Reklama